För sjätte året i rad ökar andelen tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg, enligt en färsk rapport från Kommunal.
Anställningstryggheten försämras allt mer för fackförbundet Kommunals medlemmar. En av fyra undersköterskor, personliga assistenter och vårdbiträden var tidsbegränsat anställda år 2015. Av barnskötarna hade hela 40 procent en tidsbegränsad anställning, enligt rapporten »Flexibilitetens pris«.
Över hälften av de med en osäker anställning 2015 var anställda på allmän visstid, antingen som anställda per timme eller som blir inringda vid behov.
Resultaten i rapporten visar att anställningstryggheten är konsekvent sämre inom privat vård och omsorg än inom offentlig. Fler har tidsbegränsade anställningar och de arbetar dessutom sju timmar mindre per vecka jämfört med tillsvidareanställda.
Det finns också en tydlig trend av att tidsbegränsade anställningar ökat sedan 2009, samtidigt som omfattande privatiseringar genomfördes och anställningsformen allmän visstid infördes. 1990 var fem procent av de anställda inom vård och omsorg anställda privat. Idag handlar det om en av fyra.
Dessutom blir det allt vanligare att hyra in personal från bemanningsföretag.
Att vården och omsorgen privatiseras allt mer tyder på att anställningstryggheten kommer fortsätta att försämras.
Kommunal vill därför avskaffa anställningsformen allmän visstid och anser att det alltid ska finnas skäl till att begränsa en anställning.
Dessutom ska en person som varit tidsbegränsat anställd hos en och samma arbetsgivare efter två år erbjudas en tillsvidareanställning på heltid.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.