LO och Lars Calmfors. Bild: Arbetsmarknadsekonomiska rådet/LO.
LO och Lars Calmfors. Bild: Arbetsmarknadsekonomiska rådet/LO.

Lägre löner i centrala förhandlingar ger inte fler jobb utan skapar istället större löneskillnader, enligt en färsk LO-rapport.

Lägre löner i centrala förhandlingar skapar inte fler jobb. I stället används pengarna till att höja lönerna i lokala förhandlingar, enligt en ny rapport från LO.

LO-ekonomen Mats Morin har analyserat det faktiska utfallet av avtalsperioderna från 1998 och framåt. Resultaten visar att när facket avstått från lönehöjningar har pengarna inte gått till att anställa fler – i stället höjs lönerna lokalt. Och lönehöjningarna går främst till dem som redan har en stark ställning på arbetsmarknaden – tjänstemännen.

Det betyder att företagens kostnader inte heller minskar, och därmed uppstår inga positiva effekter på sysselsättningen. Det blir helt enkelt inga vinster kvar för att skapa nya jobb.

Enligt Mats Morin är alltså lägre löner i centrala förhandlingar inte är en väg mot högre sysselsättning utan i stället en väg mot större löneskillnader.

Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi och ordförande för Arbetsmarknadsekonomiska rådet finansierat av Svenskt Näringsliv, publicerade nyligen en rapport där fack och arbetsgivare uppmanas att förhandla fram »ingångsjobb« med väsentligt lägre löner än dagens lägstalöner för nyinträdande på arbetsmarknaden.

Calmfors säger att han tycker resonemangen i LO:s rapport låter rimliga och vettiga. Han framhåller också att den belyser risken med starka fack som inte samordnar sina förhandlingar.

Han är dock kritisk mot förordet i rapporten.

– Jag gillar inte förordet. Det är väldigt mycket klasskampsretorik, säger han.