Nordstan. Bild: Flickr/ Åsa-Helene Bergwall.
Nordstan. Bild: Flickr/ Åsa-Helene Bergwall.

Otrygga anställningar utan garanterade timmar och arbetserbjudanden som skickas ut via sms blir allt vanligare inom detaljhandeln.

Allt färre har en tillsvidareanställning på heltid inom detaljhandel, visar en ny rapport från fackförbundet Handels. Samtidigt ökar de tidsbegränsade anställningarna, från tolv procent 1990 till dagens 28 procent. Dessutom arbetar allt fler deltid. Totalt arbetade 69 procent deltid under 2015, enligt SCB:s nya sätt att mäta.

Enligt rapporten har de otrygga anställningarna också ändrat karaktär. Andelen mindre otrygga anställningar – som vikariat och provanställningar – har minskat medan de allra otryggaste formerna– timanställningar och anställning vid behov – har ökat. I dag har åtta av tio visstidsanställda någon av de otryggaste anställningsformerna.

Efter införandet av allmän visstid år 2007 har dessa anställningar ändrat form. Tidigare fanns exempelvis krav på minst en månads kontrakt och högst fem personer per arbetsplats tilläts ha en sådan anställning. Nu är det vanligt att anställda inte garanteras några timmar alls och arbetserbjudanden skickas ut via sms.

Handels har också gjort en enkätundersökningen med skyddsombuden på arbetsplatser inom detaljhandeln. På arbetsplatser med många otrygga anställningar svarade 45 procent att det var vanligt med sjukskrivningar. Det kan jämföras med 15 procent på arbetsplatser med inga eller få tillfälligt anställda.

– Enkäten med skyddsombuden bekräftar bilden av att det inte är bara de visstidsanställda som far illa. Även de fast anställda mår dåligt av att jobba på arbetsplatser där det hela tiden kommer in nya kollegor som man måste lära upp. Det leder till ökad stress och sjukskrivningar vilket blir en dålig affär även för arbetsgivarna, säger Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.