Utan resurser att organisera arbetet på ett lämpligt sätt kommer sjuktalen inom de kvinnodominerade yrkena inte att sjunka.

Än en gång har en rapport släppts som visar på den undermåliga arbetsmiljön i kvinnodominerade sektorer.

Vision har genom siffror från Försäkringskassan visat på att deras medlemmar, både kvinnor och män har ökad risk för att bli sjukskrivna om de arbetar inom kvinnodominerade yrken.

Delegationen för jämställdhet i arbetslivet visade även de i en av sina forskningsrapporter att män i högre utsträckning bli sjukskrivna om de arbetar i kvinnodominerade branscher.

Något står inte rätt till på arbetsmarknaden.

I dag är det ett år sedan den parlamentariska socialförsäkringen presenterade sin slutrapport. Det som skulle bli en stor reform av de svenska socialförsäkringarna, blev i stället en radda förslag för att lappa och laga systemet. Men utredningen föreslog ett mål för hur höga sjuktal Sverige får ha. Ett sådant presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i september i ett åtgärdsprogram för bättre hälsa – högst nio dagar ska sjukpenningtalet vara vid utgången av 2020, mot tio dagar i juni 2015.

Det är ett viktigt mål, då framförallt kvinnors ohälsa ökar. Ministerns åtgärder för att nå det är bland annat bättre arbetsmiljö och ökad jämställdhet. Hur arbetsmarknadens villkor och organisering ser ut i stort, är däremot inget som åtgärdsprogrammet tar hänsyn till.

Jämställdheten lyfts ofta som nyckel för att bryta trenden med kvinnors ökande ohälsa. Paradoxalt nog riskerar föräldrapar som lever jämställt i större utsträckning att bli sjukskrivna, båda två.

Det är då lätt att säga att vi inte ska sträva efter en jämställd arbetsmarknad. Men lösningen på sjukskrivningarna kan inte vara att en av föräldrarna går ner i tid för att kunna ta hand om familjen. Det slår mot lön och pension, och gör det upp till individen att lösa ett samhällsproblem.

I stället måste blickarna riktas mot arbetets organisering.

Med organisationer under allt större press på effektivitet, ökad tidspress och ökad arbetsbelastning utan att resurserna ökar är det inte konstigt att sjukskrivningarna ökar.

Visions medlemmar arbetar inom kommuner och landsting. Det är en sektor som drabbats hårt av nedskärningar och där krav på verksamheten inte möts av tillräckliga resurser. Det får konsekvenser.

Hur många som utför en viss typ av arbete och på vilket sätt spelar stor roll för måendet på arbetsplatsen. Likaså vad en chef har för möjligheter att organisera arbetet på ett lämpligt sätt och möjligheten att ta in vikarier när någon är sjuk eller borta en längre period.

Utan resurser att organisera arbetet på ett lämpligt sätt, kommer sjuktalen inom de kvinnodominerade yrkena inte att sjunka. Fagra mål kan inte hela en sjuk arbetsmarknad.