Dömda styr många av familjehemsbolagen och få har kunskap om traumatiserade barn. »Man kan inte göra annat än att reagera med avsky«, säger V:s vice gruppledare Maj Karlsson.
Under hösten har flera medier granskat familjehemsföretagen, vars affärsidé är att rekrytera, utbilda och stötta nya familjehem. En marknad som fullkomligt exploderat under hösten i samband med att allt fler människor flyr till Europa från krigets Syrien.
Från den första juni i fjol har 278 nya konsulentföretag startats, vilket kan jämföras med 40 stycken under det andra halvåret 2014. De flesta bolagen är helt inriktade på ensamkommande flyktingbarn.
Det ställs varken krav på kompetens eller tillstånd för att starta ett familjehemsföretag och förmedla de konsulentstödda familjehemmen till landets kommuner.
Resultat: barnen har fallit utanför skyddsnätet, placerats hos helt outredda familjer, bott hos grovt kriminella och blivit misshandlade. Polisen har även mottagit anmälningar om grov våldtäkt.
Samtidigt har företagen tjänat miljontals kronor – kommuner har betalat upp till 90 000 kronor för familje- och jourhem som förmedlats av privata aktörer, enligt Sveriges Radio.
– Man kan inte göra annat än att reagera med avsky. Det är en konsekvens av att den borgerliga regeringen skapat en marknad för alla våra välfärdstjänster och bortprioriterat socialtjänsten. Då öppnar man upp möjligheten för denna typ av verksamhet att blomma, säger Vänsterpartiets vice gruppledare Maj Karlsson.
I dag kan DN avslöja att var sjunde styrelseledamot i bolagen har ett kriminellt förslutet och har begått brott som rattfylleri och narkotikabrott, vapen- och dopningsbrott, misshandel och rån. En styrelseordförande dömdes för att ha knivskurit och halshuggit en kattunge. » Jag tror att man kan vara på väg mot en ny vanvårdsutredning«, säger Mikael Thörn, socionom, som jobbar med statens offentliga utredningar.
– Jag skulle bli förvånad om det inte kommer en ny vanvårdsutredning. Vi har fått larm under flera år: Hells Angels har tjänat miljoner på att bedriva familjehemsföretag och flickor har tvingats till sexuella tjänster på familjehem. Vi hade nog kunnat få en ny vanvårdsutredning oavsett det som händer nu, säger Maj Karlsson.
Tidningens granskning visar också att nästan hälften av ledamöterna i företagen, som i de allra flesta fall själva är anställda i sitt bolag, inte har kompetens att bedriva sin verksamhet. Endast 4 procent har socionomutbildning och 45 procent har gymnasial utbildning som högsta utbildningsnivå. 4 procent har omvårdnadsutbildning på gymnasial nivå.
I mitten av februari gav regeringen myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att granska de företag som förmedlar jour- och familjehem till kommuner. Kartläggningen ska vara färdig i december 2016.
– Självklart måste det finnas kontroller av de som ska driva bolagen. Vi önskar att man hade gjort någonting åt detta för länge sedan, säger Maj Karlsson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.