Vi har mycket att vinna på att gemensamt ta kampen mot högerkrafterna, skriver Hanna Asp, Avantgarde Unga S-kvinnor Skåne, Carina Nilsson, S-kvinnor Malmö kretsen och Joakim Sandell, Malmö Arbetarekommun.

Som Socialdemokrat och feminist har internationella kvinnodagen alltid varit en dag att se fram emot. En dag för alla som vill uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle att stå enade och demonstrera mot samhällets orättvisor.

I Malmö har kvinnodagen alltid uppmärksammats på olika sätt.

Förra året demonstrerade den dåvarande styrande majoriteten Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans med Feministiskt initiativ och delar av fackföreningsrörelsen. Årets 8 mars-firanden sker däremot på skilda håll.

I år har Vänsterpartiet valt att sätta frågor som rör lokal partipolitik i fokus på internationella kvinnodagen. Att låta lokala meningsskiljaktigheter stå i vägen för den gemensamma kampen för ett mer jämlikt samhälle är djupt beklagligt. Socialdemokraterna i Malmö ser gärna att årets separata firanden är ett undantag.

Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. Under mötet i Köpenhamn beslutades att man varje år i varje land på samma dag skulle fira en kvinnodag. Sedan dess har kvinnodagen firats genom att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Genom att uppmärksamma den 8 mars blir vi en del av de som under 106 års tid har kämpat för kvinnors villkor. Historien förpliktigar.

I dag har vi ett ansvar att fortsätta den kampen och föra den med oss in i framtiden. Vi menar att firandet av den internationella kvinnodagen är större än att reduceras till partipolitik.

Socialdemokraterna ligger bakom 1900-talets stora jämställdhetsreformer men kampen för det jämlika och jämställda samhället måste fortsätta. I det arbetet behöver vi kunna lyfta blicken från partipolitiken och arbeta tillsammans. Den 8 mars är just en sådan dag.

Vi menar att dagens utmaningar förtjänar att tas på allvar och det bör inte vara svårt att hitta gemensamma budskap om jämställdhet och jämlikhet att lyfta på internationella kvinnodagen utan att fokusera på partipolitisk splittring på lokal nivå. Risken är också stor att den rasistiska och fascistiska rörelsen växer sig starkare framöver. I kampen för ett demokratiskt, solidariskt och jämställt samhälle har vi mycket att vinna på att gemensamt ta kampen mot högerkrafterna.

När den internationella kvinnodagen instiftades i Köpenhamn 1910 var budskapet – för en enad kvinnorörelse och för kvinnors rösträtt. Vi har en förhoppning om att också framtidens firanden av internationella kvinnodagen ska kännetecknas av just enighet och styrka.

Låt årets separata firanden bli ett undantag snarare än en regel.

Hanna Asp, ordförande, Avantgarde Unga S-kvinnor Skåne
Carina Nilsson, ordförande, S-kvinnor Malmö kretsen
Joakim Sandell, ordförande, Malmö Arbetarekommun