Stockholmare som bor i utsatta områden har sämst arbetsförhållanden, oavsett var i länet de jobbar. Danderydsbor har det allra bäst på jobbet.
Det är väl känt att socialt och ekonomiskt utsatta områden i Stockholms län har sämre hälsa och kortare förväntad livslängd än övriga områden. Danderyd har den längsta medellivslängden medan Södertälje, Nynäshamn och Sundbyberg har den kortaste. Även sjukdomar som högt blodtryck, diabetes och hjärtinfarkt är vanligare i utsatta områden.
Men också arbetshälsan skiljer sig stort mellan olika kommuner och stadsdelar i Stockholms län, visar en ny rapport från Centrum för arbets-och miljömedicin. Till exempel är arbetslöshet, sjukfrånvaro och tidsbegränsade anställningar betydligt vanligare i utsatta områden.
Men även arbetsförhållandena skiljer sig kraftigt åt.
Boende i Danderyd och Kungsholmen har bäst arbetsförhållande medan människor bosatta i kommuner som Nynäshamn, Upplandsbro och Haninge toppar listan över hälsorisker som fysiskt tungt arbete, hand- och armvibrationer, buller och luftföroreningar.
I Norrtälje till exempel, uppger 32 procent av männen att de har ett fysiskt tungt arbete jämfört med 4 procent på Norrmalm.
– Den främsta slutsatsen vi själva påpekat är att det finns väldigt stora regionala skillnader gällande arbetsförhållanden som skapar eller kan skapa ohälsa, säger Gun Johansson, epidemiolog vid Centrum för arbets-och miljömedicin.
Forskarna har inte gjort några sambandsanalyser mellan områden med känd hög ohälsa och ogynnsamma arbetsvillkor.
– Men vi kan på goda grunder säga att om många utsätts för buller i en kommun, så kommer sannolikheten för hörselskador vara högre där jämfört med en kommun där få utsätts för buller, säger Gun Johansson.
Rapporten visar också att ogynnsamma arbetsförhållanden särskilt drabbar lågutbildade samt människor födda utanför Europa. De sistnämnda utsätts till exempel i betydligt högre utsträckning för luftföroreningar och skadlig hudkontakt med vatten jämfört med kvinnor och män födda i Sverige.
För att komma tillrätta med ojämlikheten är det därför viktigt att fördela ekonomiska resurser dit de har störst effekt, menar forskarna.
– Man borde rikta resurser dit behoven finns, till exempel genom att ge mer pengar till primärvården.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.