Arbetsförmedlingen är starkt kritiska till regeringens förslag om ettåriga uppehållstillstånd. »Man tvingas börja om från början«, säger Emil Buskas.
Arbetsförmedlingen är en av de remissinstanser som riktat hård kritik mot regeringens nya migrationspolitiska förslag.
Bland annat lyfter man en rad problem med förslaget om ettåriga uppehållstillstånd för de alternativt skyddsbehövande.
I dag upprättar Arbetsförmedlingen en etableringsplan för nyanlända som sträcker sig två år framåt. Och i snitt tar det 84 dagar innan en person med uppehållstillstånd får sin etableringsplan.
Med förslaget om temporära uppehållstillstånd skulle konsekvensen bli att merparten av alla nyanlända får en etableringsplan som endast sträcker sig 9-10 månader framåt.
Myndigheten menar att detta är onödigt eftersom nio av tio alternativt skyddsbehövande är syrier, och med största sannolikhet kommer att få sitt uppehållstillstånd förlängt.
– Det skulle innebära att vi måste avbryta alla aktiviteter och sedan efter 5-6 månader eller ännu längre köra igång etableringsplanen igen. Då har de nyanlända tappat mycket tid och kunskaper. I värsta fall får man börja om från början igen, säger Emil Buskas, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen anser därför att gruppen med ettåriga uppehållstillstånd ska få delta i etableringsuppdraget tills de fått avslag på sin förlängningsansökan.
– Vi vill undvika att det blir ett glapp och människor kastas tillbaka till att ses som asylsökande igen och passivt sitter och väntar på beslut från Migrationsverket.
Det finns också många oklarheter kring de subventionerade jobben, som innefattar till exempel nystartsjobb, instegsjobb och traineejobb.
De allra flesta nyanlända har en subventionerad anställning som första jobb. Men för att få del av insatserna måste man ha uppehållstillstånd.
Man kan visserligen få en subventionerad anställning förlängd fyra månader åt gången om man ansökt om förlängt uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Men huruvida nyanlända får fortsätta med SFI och samhällsorientering efter att deras ettåriga uppehållstillstånd löpt ut är oklart.
I regeringens lagförslag är det också oklart om en subventionerad anställning kan ligga till grund för ett permanent uppehållstillstånd.
– Vi ställde frågan under ett remissmöte på Justitiedepartementet i måndags men fick till svar att man inte hade tänkt på detta.
Ett annat problem som myndigheten lyfter fram är att det kan bli svårare att få ut nyanlända i traineejobb. Eftersom traineejobb är en anställning på som mest 75 procent, är det inte säkert att den nyanlända får tillräckligt hög lön för att uppfylla lagkravet om försörjning som ger permanent uppehållstillstånd.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.