Bild: Flickr/Josh Zakary
Bild: Flickr/Josh Zakary

De nya reglerna för anhöriginvandring som väntas träda i kraft i maj är tuffast i hela EU gällande syriers och irakiers rätt att återförenas med sin familj, visar Ekots granskning.

Svensk asyllagstiftning ska sänkas till ett EU-minimum. En del i de nya reglerna gäller anhöriginvandringen. Från och med maj kommer enbart de som klassas som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention få rätt att återförenas med sina anhöriga.

Men i Sverige är det väldigt få som beviljas flyktingstatus i jämförelse med andra länder. Endast tio procent av de syrier som fick uppehållstillstånd förra året klassades som flyktingar, visar Ekots granskning. Det innebär att den stora merparten berövas rätten till familjeåterförening.

För flyktingar från Irak gäller samma sak. Bara 50 procent av de irakiska flyktingarna fick flyktingstatus i Sverige förra året, medan EU-snittet ligger på 90 procent.

Även om lagarna för anhöriginvandring skärps runtom i hela Europa gör Sveriges nya regler vårt land till det tuffaste i EU gällande familjeåterförening, berättar Anne Bathily på den europeiska flyktingorganisationen ECRE, för Ekot.

– Vi ser en spiral nedåt där inget land vill framstå som mer generöst och därför skärper reglerna i avskräckande syfte, säger Anne Bathily.