Med bara två veckor kvar till industrins löneavtal går ut står parterna långt ifrån varandra. Risken för konflikt blir större för varje dag som går.
Det var länge sedan en avtalsrörelse var så svårarbetad. Anders Ferbe, ordförande för IF Metall, säger att parterna aldrig varit så långt ifrån ett avtal när det bara är två veckor kvar till dess att industrins löneavtalet går ut.
De opolitiska ordförandena, OpO:s, som går in sista månaden av det gällande industriavtalet, har inte ens lämnat fram ett förslag till lönenivå. Och det börjar brinna i knutarna.
Varför är det så tungrott?
Årets avtalsrörelse verkar präglas av ett »alla mot alla«-problem. Med den fallna samordningen, utmanas industrimärket. Analysen om vad som är grundproblemet med de ojämställda lönerna, delar även LO-förbunden i två.
Frågan om de så kallade sifferlösa avtalen ställer arbetar- och tjänstemannafack emot varandra.
Arbetsgivarna å sin sida går ut med krav på lägre löner för vissa grupper – något som står i direkt strid med det fackliga löftet. Hotet om lagstiftning av löner från en majoritet av borgerliga partier, lägger sig även det som en våt filt över avtalsförhandlingarna.
Fack och arbetsgivare är inte överens om hur bra deras bransch går, och därmed hur stora löneökningar som det går att avtala om.
Varsel om konfliktåtgärder inom industrin känns allt mer troligt. Det är heller inte osannolikt att strejk kommer att utlysas inom 6F:s avtalsområden, eftersom de begärt högre löneökningar än industrin.
Det är inte ett optimalt läge för arbetsmarknadens parter att stå så långt ifrån varandra. Snart kommer de att behöva ta ett stort ansvar för att välkomna tusentals nyanlända ut på arbetsmarknaden. Den psykosociala arbetsmiljön blir allt sämre. Jämställdheten på arbetsmarknaden blir inte bättre.
De här frågorna riskerar att påverkas negativt om parterna kommer allt för sargade ur avtalsrörelsen.
Mycket hänger på att industrins parter kommer överens – och det snart.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.