Om en vecka löper flera stora kollektivavtal ut. Risken för konflikt blir allt större och nu har Målarna som första fackförbund varslat om stridsåtgärder.
Den 31 mars löper industriavtalet ut, det avtal som ska sätta märket för alla andra i avtalsrörelsen. Men ett nytt avtal tycks långt borta. Facken inom industrin – IF Metall, Unionen, Livs, GS och Sveriges Ingenjörer – kräver löneökningar på 2,8 procent på ett år. Men arbetsgivarna vill inte ha högre ökningar än 0,5 procent.
Arbetsgivarna vill också kunna variera arbetstiden och den största arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen vill öppna för lokala avtal med lägre lön och sämre villkor än det centrala kollektivavtalet.
I slutet av februari gick de opartiska ordförandena, Opo, in i industriförhandlingarna för att hjälpa parterna att nå en överenskommelse. Men med bara en vecka kvar finns fortfarande inget förslag till nytt avtal.
– Får vi inte till ett rimligt avtal innan sista mars så är det konflikt som gäller, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe i ett uttalande om förhandlingsläget.
Även handelsavtalet, transportavtalet och lärarnas kollektivavtal löper ut om en vecka. Handelsförbundet kräver heltid som norm och höjda ingångslöner. Svensk Handel vill i stället frysa ingångslönerna.
Byggavtalet går också ut den sista mars. Inte heller där verkar parterna vara nära en överenskommelse. Enligt Sveriges Byggindustrier kommer var tredje byggföretag tvingas lägga ned om Byggnads krav går igenom.
– Vi har svårt att nå fram till Byggnads. De förstår inte, eller vill inte förstå, vad det innebär för våra medlemsföretag, sade Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind till TT förra veckan.
Uttalandet fick Byggnads att reagera starkt.
»Det här är trams och leder inte till vårt gemensamma ansvarstagande för byggbranschens framtid« svarade Byggnads ordförande Johan Lindhom i ett mejl.
Byggnads och de andra 6F-förbunden (Fastighets, Elektrikerna, Målarna och Seko) har begärt 3,2 procents löneökningar, mer än industrifacken. Det har i sin tur fått Svenskt Näringsliv att gå i taket. »LO-facken hotar den svenska modellen« skriver Carola Lemne och Peter Jeppson, vd och vice vd på Svenskt Näringsliv, på Expressen Debatt.
Och nu har Målarna som första fackförbund i avtalsrörelsen varslat om konfliktåtgärder. Den 8 april tas 260 målare ut i strejk. Stridsfrågan handlar främst om lönesystemets utformning.
– Måleriföretagen skjuter in sig på vårt lönesystem, som är ett sorts ackordssystem. Det kommer att erodera helt och leda till sänkta löner om de får som de vill, säger förhandlingschefen Peter Sjöstrand till Arbetet.
Industrins avtal har varit vägledande i den svenska avtalsrörelsen de senaste 20 åren, och Svenskt Näringsliv vill ha kvar den ordningen. »Om andra sektorer sätter högre löner får vi en lönespiral där facken i avtalsrörelse efter avtalsrörelse klättrar på varandra för att tillgodose sina egna medlemmars kortsiktiga intresse« skriver Lemne och Jeppson.
De får medhåll från statsminister Stefan Löfven (S), tidigare ordförande för IF Metall.
– Det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som ska vara lönenormerande, säger han till Dagens Industri.
Sveriges största fackförbund Kommunal accepterar industrins märke, men med ett undantag. Förbundet kräver 3,3 procents löneökningar för undersköterskor.
Kommunals avtal med Sveriges kommuner och landsting, SKL, går ut den sista april. Det gör också Hotell- och Restaurangfackets avtal med Visita samt Bemanningsavtalet, som påverkar flera olika yrkesgrupper.
Bemanningsföretagen vill utöka möjligheterna till visstidsanställningar och frysa ingångslönerna.
– Arbetsgivarna tycks inte vilja få fram ett avtal den här gången. Kraven innebär så pass stora försämringar för de anställda så att det i princip är omöjligt för oss att teckna ett avtal, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO och ansvarig för samordningen av bemanningsavtalet, i ett pressmeddelande.
Sammantaget står arbetsgivarna och facken mycket långt ifrån varandra i årets avtalsrörelse. Om de inte kommer överens snart kan vi få se strejker, övertidsblockader och andra konflikter på flera stora avtalsområden.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.