Bidragsretoriken skrämmer uppenbarligen så pass att varken vänster eller höger orkar försvara en försäkring som är en hörnsten i den svenska modellen, skriver Mats Essemyr, TCO.
I början av september i fjol höjde regeringen taket i a-kassan från 18 700 kronor till 25 025 kronor. Det innebär att fler får ut 80 procent av sin lön om de blir arbetslösa.
Men den som tror att a-kassan är okej efter att taket har höjts något, tror fel. Mycket återstår innan vi har en arbetslöshetsförsäkring som klarar framtidsutmaningen – att bidra till omställning för fler och bättre jobb.
Taket måste upp ytterligare. Som arbetslös bör man få 80 procent av en tidigare lön på minst 28 000 kronor. Takbeloppet måste dessutom följa inkomstutvecklingen. Annars urholkas a-kassan efterhand, med stigande omställningskostnader för parterna som följd.
A-kassan måste breddas. I dag får knappt hälften av alla arbetslösa någon ersättning alls. Den som har börjat jobba ska täckas av en arbetslöshetsförsäkring. Vad som ska krävas i tidigare arbete för att få ersättning, kan kopplas till hur mycket man ska få och hur länge.
Nya grupper måste täckas in. Egenföretagare, uppdragstagare och kombinatörer blir allt fler, liksom de som jobbar på osäkra anställningar. Försäkringen måste täcka även dessa grupper. I annat fall hämmas omvandlingen av arbetsmarknaden och tillväxtförutsättningarna blir sämre.
Det har varit tyst om a-kassan från alla partier och politiker sedan taket höjdes. Inte ens Socialdemokraterna vill ta i de fortsatta frågorna. Bidragsretoriken skrämmer uppenbarligen så pass att varken vänster eller höger orkar försvara en försäkring som är en hörnsten i den svenska modellen.
Det borde inte vara så svårt. Pengarna man får är inte ett bidrag utan ersättning från en försäkring till vilket ett stort försäkringskollektiv betalat in.
Man måste se till att arbetsförmedlingen och a-kassorna kollar noga att den som får ersättning verkligen söker jobb och gör rätt för sig. Och viktigast av allt, med en framsynt politik för omställning för fler och bättre jobb så kommer färre personer att behöva a-kassa. Arbetslinjen i arbetsmarknadspolitiken, helt enkelt.
TCO menar att det är hög tid för politiken att ta itu med de många återstående a-kassefrågorna. Den mindre utredning som finns tillsatt måste upp på dagordningen.
Redan i dag kan regeringen lägga fram lagförslag till riksdagen när det gäller två mindre frågor: a-kassa för förtroendevalda samt samordning mellan pension och a-kassa.
Frågorna är utredda i grunden. Lagtexter finns framme. Samsyn råder mellan de politiska partierna. Sätt igång!
Mats Essemyr, utredare arbetsmarknadspolitik och arbetstidsfrågor, TCO
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.