Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk. Om inget avtal träffats med Almega innan den 18 april går 10 000 tjänstemän ut i strejk.
Förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Almega och fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer har strandat. Facken varslar därför om strejk med start den 18 april kl. 12, ifall inget avtal träffats innan dess.
Varslet beror på att facken inte får igenom sina krav på årliga avsättningar till flexpension, det som kallas deltidspension i industriavtalet.
– Unionen har hela tiden varit tydliga med vilka åtgärder vi kommer att vidta för att få till ett avtal om flexpension. Kommer vi inte överens går medlemmarna ut i strejk. Vi är beredda, säger Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.
– Vi vill ha in flexpension på Almegas område. Det är en viktig fråga, dels för att vi behöver förstärka pensionerna eftersom vi jobbar allt längre, men också för att det är en rättvisefråga. Vi har flexpension på alla andra områden, men inte Almegas. För de som börjar jobba i dag handlar det om 1,5 miljoner kronor mer i pension när de slutar jobba. Det är mycket pengar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, till Dagens Arena.
Varslet gäller sammanlagt nära 10 000 tjänstemän över hela landet, 7 200 Unionen-medlemmar och 1 400 medlemmar i Sveriges Ingenjörer. De medlemsförbund hos Almega som omfattas av varslet är IT- och Telekomföretagen, Svensk teknik och designföretagen, Almega Tjänsteföretagens branschområde Säkerhets- och serviceföretag och Public Service-området inom Medieföretagen.
Almega vill i stället att flexpensionen ska vara individuell, det vill säga att de anställda själva får välja om de vill avsätta pengar till pension eller i stället få en högre lön. Enligt Almega är flexpension inte lönsamt för de som tjänar mindre än 39 100 kronor i månaden, eftersom föräldrapenning, sjukpenning och allmän pension baseras på lönenivån.
– Att facken nu blåser till konflikt för att tvinga på tjänstesektorn en obligatorisk flexpension som vare sig företagen eller medarbetarna vill ha, när det dessutom är de som ensidigt avslutat förhandlingarna i frågan, är både oansvarigt och orimligt, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.
Men Unionens förhandlingschef Niklas Hjert håller inte med om Almegas beskrivning.
– Vi sade under förhandlingarna att vi kan tänka oss att tillmötesgå deras krav om individuell flexpension, om man då är garanterad en pensionsavsättning ifall man inte gör något val. Men det var Almega inte intresserade av, säger han till Dagens Arena.
Enligt Unionen är det mer gynnsamt med en kollektiv pensionsavsättning eftersom löneökningarna förhandlas lokalt, och är olika för olika individer.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.