Kvinnor får lägre lön än sina manliga kollegor inom Kommunal. Men arbetsgivaren, Sveriges Kommuner och Landsting, avfärdar uppgifterna och hänvisar till egna siffror.
Genom att samla in uppgifter om medellöner under 2015 för Kommunals fast anställda, kan Kommunalarbetaren visa att de yrken som domineras av kvinnor har lägre lönenivåer än de mansdominerade. Uppgifterna styrks av en färsk rapport från LO.
I dag tjänar en anläggningsarbetare 3000 kronor mer än ett vårdbiträde. Och medan en kommunanställd undersköterska har en medellön på 23 851 kronor per månad, får en fordonsförare 25 748 kronor.
Utvecklingen tyder heller inte på någon utjämning, mellan 2014 och 2015 ökade nämligen medellönen mer i de manligt dominerade yrkesgrupperna.
Men arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), avvisar uppgifterna om könsobalansen. I stället hänvisar de till statistik från Medlingsinstitutet. Dessa siffror bygger dock på uppgifter från SKL själva, där arbetarna klumpats ihop med tjänstemännen – vilket gör att skillnaderna blir mindre markanta.
– Arbetsgivaren vill inte kännas vid det, säger Johan Ingelskog, chef för arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunal till Kommunalarbetaren.
Han tror att skillnaderna beror på att de manliga yrkena värderas högre.
– Problemet är att så länge kollektivavtalet ger arbetsgivaren rätt att fritt disponera löneökningar så blir det så här. Det sitter i strukturerna, att när man går en kurs, tar på sig mer avancerade arbetsuppgifter får man lite mer i lön. Men när kvinnor gör det så sker det inte. Vi vill skapa ett löneavtal där Kommunal förhandlar vilka lönekriterier som ska gälla, så att våra medlemmar ser en koppling mellan hur de kan påverka sin lön och vilken lön de har, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.