Byggnads säger inte nej till löneökningar i nivå med märket. De säger nej till ökad makt åt arbetsgivarna.
På tisdagsmorgonen gick 1 650 byggjobbare ut i strejk efter att Byggnads sa nej till medlarnas bud på måndagskvällen.
Sveriges Byggindustrier hävdar att Byggnads går till strejk eftersom de vill spräcka märket – de inte accepterar en löneökning i nivå med industrimärket på 2,2 procent. Byggnads avfärdar påståendet och menar att konflikten handlar om huvudentreprenörskapet och att få in fler kvinnor, nyanlända och lärlingar i byggbranschen.
Efter att Byggnads varslade om strejk för två veckor sedan klev medlarna in och tog över förhandlingarna. Det första budet från medlarna innefattade en löneökning på 2,2 procent. Men också att företagen själva skulle få välja om de vill anamma ackordslöner eller ej – oacceptabelt enligt Byggnads eftersom det ger arbetsgivarna mer makt över lönesystemet.
I medlarnas andra bud var kravet om företagens makt över lönesystemet struket och löneökningen kvar på 2,2 procent. Däremot hade medlarna strukit alla krav på ökad ordning och reda i byggbranschen – att huvudentreprenören har ansvar för att alla underentreprenörer följer regler och avtal. Vilket i praktiken innebär bättre skydd mot oseriösa arbetsgivare, lönedumpning och är en garant för lika löner och villkor.
Medlarnas andra bud var också tomt i fråga om de framtidsinriktade aspekterna som handlar om att få in kvinnor, nyanlända och lärlingar i byggbranschen. Här vill Byggnads få in en tydlig skrivning om att en liten del av byggföretagens vinster – de fyra största byggföretagen delar ut 5 miljoner till sina aktieägare – ska gå till konkreta satsningar.
– I dag finns det ohyggligt massa pengar, det är miljonregn över ägarna som borde satsas på dessa frågor, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till P1 Morgon.
Sammanfattningsvis, arbetsgivarna tycker att Byggnads får välja. Antingen mindre makt över lönesystemet eller mindre makt över arbetsplatserna.
Men Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson tycker att Byggnads agerar oansvarigt.
– Nu är vi i konflikt. Då är det ett givande och tagande, vad våra bud var från början är en helt annan sak, säger han till P1 Morgon.
– Vi får inte igenom någonting med detta nya bud. Vi hade inget annat val, säger Byggnads pressekreterare Daniel Axelsson till Dagens Arena.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.