Lean produktion gör intåg i Sverige. I en ny rapport redovisas hur hälsa och arbetsmiljö påverkas när företagsbantning blir det nya svarta.
Lean produktion. Slimmat, sexigt och som alla andra moderna ekonomitermer självklart på svengelska. Men hur påverkar produktionsbantningen människorna som faktiskt producerar?
I en ny kunskapssammanställning från Arbetsmiljöverket presenteras konsekvenserna av lean produktion för arbetsmiljö och hälsa. Rapporten visar en motstridig bild av risker och möjligheter, och som med alla dieter saknas forskning om bantarna långsiktigt kommer att må.
Lean produktion har sin bakgrund i Toyotas produktionssystem och är likt löpandebandsprincpen en metod för att förbättra produktivitet och effektivitet. Tanken är att »synliggöra det som adderar värde genom att reducera allt annat«, eller kort och gott öka kundvärdet genom att slimma produktionen.
Under tidigt 2000-tal gjorde lean produktion intåg i Sverige och har sedan dess blivit en utbredd arbetsmodell inom såväl privat som offentlig sektor. Inom hälso- och sjukvård har modellen ett fått ett särskilt starkt fäste, där 88 procent av Sveriges landsting rapporterades ha ett pågående lean-arbete under 2011.
Att offentliga arbetsplatser anammar praxis och modeller från industri och näringsliv är inget nytt. Lönsamhets- och effektivitetsmässigt finns goda grunder att anta positiva effekter av denna företagsmimik. Samtidigt finns väldigt lite information om konsekvenserna för arbetsmiljö och hälsa, som rimligtvis borde vara en viktig angelägenhet i valet av modell för både offentlig och privat sektor.
Vad forskningen visar redan nu är att delar av lean produktion, så som just-in-time (reducering av slöseri och »onödig« tidsåtgång) och standardisering, riskerar att öka arbetstakt och minska anställdas autonomi och variation i arbetet. I längden kan det leda till ökad stress och ohälsa för dessa slimmade arbetare.
Som potentiellt positiv aspekt lyfter Arbetsmiljöverket fram »förbättringsarbete«. Förbättringsarbete är ett väldigt brett begrepp, och långt ifrån unikt för lean produktion. Dessutom nämner rapporten att kvinnor kan ha färre möjligheter att delta i dessa förändringsprocesser, och att lean produktion generellt kan leda till att genusstrukturer på arbetsplatsen accentueras och befästs.
Sammanfattningsvis vet ingen exakt hur din hälsa kommer att påverkas om arbetsplatsen väljer att prova lean-dieten. Konsekvenserna av lean produktion skiljer sig beroende på hur lean praktiseras och vilka förutsättningar som finns i verksamheterna för olika grupper av individer.
Vad jag däremot vet är att jag inte tror på super-dieter. Varken för individer eller företag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.