Magdalena Andersson skriver upp tillväxtprognosen, gläds åt växande export, varnar för Brexit och slår fast att överskottsmålet ligger kvar.
Sveriges BNP-tillväxt landar på 3,8 procent i år, enligt finansdepartementets bedömningar som i dag presenterades av finansminister Magdalena Andersson. Det är en rejäl uppskrivning i jämförelse med den 3,1 procentiga tillväxten som prognosticerades i december 2015.
– Det går bra för svensk ekonomi. Vi har högre tillväxt än USA, Tyskland och Storbritannien, enligt Finacial Times hamnar vi på sjätte plats i världen. Vi har också starkt tillväxt på världsmarknaden där vi för första gången på 20 tar marknadsandelar, sa Magdalena Andersson under presskonferensen.
Exporten väntas öka.
– Positiva exportsiffror är ljuv musik i en finansministers öron, säger Magdalena Andersson.
Även den offentliga och hushållens konsumtion bedöms enligt prognosen öka. Arbetslösheten minskade under fjolåret och ligger på 7 procent. Den väntas minska till 6,8 procent i år och 63, procent 2017.
– Vi har haft stora kostnader i samband med migrationen men underskotten har kraftigt minskats sedan vi tog över makten. Men vi får inte blunda för oroande utmaningar, inte minst på arbetsmarknaden, säger hon.
Magdalena Andersson slår fast att överskottsmålet om en procent under en konjunkturcykel står fast tills riksdagen har beslutat om annat och att tidigare än planerat pressa fram ett överskott hade inneburit åtstramningar på 100 miljarder kronor på två år. Hon konstaterar att regeringen kommer att hålla utgiftstaket.
– Kostnaderna för flyktingmottagandet är en tidig puckel i utgifterna som kommer att minska. Därefter kommer höga kostnader för integration men även dessa är en puckel som kommer att sjunka efterhand.
Magdalena Andersson lanserar vårdpropositionen under parollen Samhällsbygget – ansvar, trygghet och utveckling.
– Det är det som behövs efter år av växande klyftor som skapat otrygghet och rasism. Vi går från skattesänkningar och nedskärningar till ett samhällsbygge som stärker Sverige i framtiden, säger hon.
Till orosmolnen hör bland annat ett brittiskt utträde ut EU. Magdalena Andersson konstaterar att faran för Brexit har ökat sedan Panamaskandalen uppdagades
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.