Ett globalt partnerskapsinitiativ kan bli ett verktyg i arbetet för anständiga arbeten och ökad jämlikhet, skriver Loa Brynjulfsdottir och Thomas Hammarberg, ordförande för framtidsanalysgruppen Global Samverkan.
Förenta Nationerna står inte särskilt högt i kurs i den svenska debatten just nu. Men faktum är att världsorganisationen lyckats utarbeta och få uppslutning bakom en unik framtidsplan för hur vår tids framtidsfrågor ska hanteras.
Inte mindre än 17 hållbarhetsmål, med 169 delmål har överenskommits i den så kallade Agenda 2030. Planen riktar sig till samtliga medlemsstater, oavsett storlek eller ekonomisk standard. Den understryker allas vårt gemensamma ansvar för att hejda miljökatastrofer och överbrygga de sociala klyftor som vuxit dramatiskt och nu hotar ekonomisk utveckling och fredlig samvaro i en rad länder.
Denna plan för de kommande femton åren var utgångpunkten för den framtidsgrupp om global samverkan som framtidsminister Kristina Persson tillsatte för ett år sedan.
Gruppen överlämnar i dag sin slutrapport till regeringen med förslag om vad som krävs för ett effektivt och hållbart genomförande av de mål som är särskilt angelägna för Sverige och där svenska initiativ kan göra skillnad. Rapporten innehåller 40 rekommendationer inom fem strategiskt viktiga områden: »Global Deal«, ekonomiska och sociala rättigheter, globala cyberfrågor, migration och reformer av det multilaterala systemet.
Rapporten betonar vikten av effektiva åtgärder för att minska klyftorna inom och mellan länder, för att motverka ojämlikhet och växande sociala orättvisor och för att stärka skyddet för allas mänskliga rättigheter. Jämlikhet, jämställdhet, mänskliga rättigheter, samt anständiga arbeten och inkluderande tillväxt är och bör vara svenska prioriteringar. De bör ges större uppmärksamhet i såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Starka och välfungerande institutioner på alla nivåer, nationellt, regionalt och globalt, är av central betydelse.
Statsministerns idé om en »Global Deal« inrymmer de aspekterna. Framtidsgruppens förslag om hur denna vision om anständiga arbeten och inkluderande tillväxt skulle kunna förverkligas utgår från vikten av stärkt samarbete och dialog mellan de olika parterna på arbetsmarknaden. Såväl arbetstagare som arbetsgivare, liksom samhället i sin helhet, har mycket att vinna på en sådan samverkan: trygghet i arbetet och ekonomisk tillväxt som fördelas rättvist.
Missförhållandena är enorma i det globala perspektivet. Enligt Internationella Arbetsorganisationen ILO:s beräkningar befinner sig 1,44 miljarder arbetstagare – merparten kvinnor och många migrantarbetare – i osäkra anställningar eller i den informella sektorn. Årligen inträffar 2,3 miljoner arbetsrelaterade dödsfall, 310 miljoner skadliga men icke-dödliga olyckor och 160 miljoner arbetsrelaterade sjukdomsfall. Över 200 miljoner människor i världen är arbetslösa.
Ett globalt partnerskapsinitiativ tillsammans med länder från olika regioner, företag, fack och organisationer – »A Global Deal for Decent Work and Inclusive Growth« kan bli ett verktyg i arbetet för anständiga arbeten och ökad jämlikhet, som är två av de mest väsentliga hållbarhetsmålen i agendan.
I grunden handlar detta om att förverkliga mänskliga rättigheter. Sverige har en lång tradition av att verka för att rättigheter sätts högt på den nationella och internationella dagordningen. Med den utgångspunkten bedömer framtidsgruppen att rättighetsperspektivet måste betonas och bli vägledande i arbetet mot de sociala orättvisorna.
Nu är det dags att gå från fina ord till praktisk handling! Regeringen och den nu tillsatta 2030-delegationen måste börja det nödvändiga implementeringsarbetet såväl här hemma som globalt. Samarbete mellan olika aktörer, såväl myndigheter som näringsliv och civilsamhälle måste utvecklas. Det måste också säkerställas att arbetet sker med ett holistiskt perspektiv utifrån alla de tre hållbarhetsperspektiven – det ekonomiska, sociala och miljömässiga.
Ordförandena för framtidsanalysgruppen Global Samverkan
Loa Brynjulfsdottir, internationell chef, LO
Thomas Hammarberg, diplomat och MR-rådgivare
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.