Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.
Som Dagens Arena tidigare berättat uppger en av fyra socialsekreterare att de utsatts för hot och våld de senaste två åren. Något som blivit allt vanligare är att hoten framförs på sociala medier och i bloggar. Det säger Jonas Lidberg, ombudsman på fackförbundet Akademikerförbundet SSR.
– Det finns de som letar upp våra medlemmar på Facebook, identifierar där vad deras barn heter och var de går i skolan. Sedan tar de kontakt med socialsekreteraren och säger: Nu vet jag var dina barn går i skolan. Det är ett fruktansvärt hot för en förälder som jobbar inom socialtjänsten. Jag tror inte ens man kan föreställa ett sådant samtal.
I andra fall kan det handla om att socialsekreterare hängs ut med namn och bild följt av påhopp och påståenden om socialsekreteraren.
– Och sådant här sprider sig oerhört snabbt på nätet, vilket förstås kan få konsekvenser för den som utsätts. Dessutom har sällan arbetsgivarna rutiner för hur och vem som ska ta bort det som skrivs. Ofta faller det på den enskilda utsatta medarbetaren, vilket är olyckligt.
Dagens Arena har gått igenom inläggen i en öppen Facebookgrupp som jobbar mot tvångsomhändertagande av barn. I gruppen, som har flera tusen medlemmar, hängs socialsekreterare ut med namn och bild och beskrivs som bland annat »barnkidnappare«, »häxor«, »alkoholister«, »missbrukare«, »svin«, »lögnare«, »livsfarliga« och »störda«.
Dagens Arena har varit i kontakt med både socialchefer och socialsekreterare som berättar om hur både de själva och deras medarbetare blivit uthängda i sociala medier. Men få vill ställa upp på intervju eftersom de är rädda att bli utsatta igen.
Lena Säljö, chef för individ- och familjeomsorg Västra Hisingen i Göteborg, valde att polisanmäla Facebookgruppens administratör i februari förra året, efter att tre socialsekreterare hängts ut med namn och bild följt av grova förtal. Bland annat antyddes det att socialsekreterarna var pedofiler och att de trasar sönder barn. En av socialsekreterarna pekades ut som en »kvinnlig version av Tysklands ökända Führer«, »rötägg« och »skoningslös«. En annan som medlem av ett mc-gäng.
– De som utsattes blev förstås jätteledsna och mådde oerhört dåligt efteråt. Och det är långt ifrån första gången det skrivs om vår personal på nätet, säger Lena Säljö.
Hon ser på utvecklingen med oro.
– Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson? Vi har svårt att rekrytera socialsekreterare i dag och jag tror att risken för hot är en av flera orsaker till att människor drar sig från yrket.
Socialsekreteraren »Karin«, som vill vara anonym, berättar att hon blev omskriven i gruppen för ett par månader sedan.
– Det var många som skrev saker om mig, inte bara min klient. Det var som en som ett slags kollektivt hat.
Karin gick och berättade vad som hänt för sin chef. Men chefen mer eller mindre ryckte på axlarna.
– Du får väl skicka hem en klagomålsblankett till din klient sa min chef. Det var inte tal om att göra en polisanmälan.
Socialsekreteraren »Emma«, som även hon vill vara anonym, blev för några år sedan hotad av klient. Hennes chef polisanmälde händelsen men utredningen lades ner. Emma berättar att flera av hennes medarbetare har blivit omskrivna i Facebookgruppen. Själv har hon bytt namn på sociala medier för att klienter inte ska kunna leta upp henne där.
– Skulle de hitta mig på Facebook skulle de också komma åt mitt privatliv. Och jag är rädd för att jag eller min familj blir uthängd så som mina kollegor har blivit.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.