Allmännyttan växer sig starkare i Sverige, enligt ny rapport från Boverket. Samtidigt ökar också bostadsbyggandet – men långt i från tillräckligt.
Enligt en ny rapport från Boverket sprider sig bostadsbristen i Sverige. I dag uppger 240 av landets 290 kommuner att man har underskott på bostäder, vilket är hela 30 procent fler än förra året. Anledningen uppges vara att den snabba befolkningstillväxten.
Rapporten visar samtidigt att också bostadsbyggandet ökar – men inte i tillräcklig omfattning.
Under 2015 påbörjades 48 600 bostäder, inkluderat ombyggnationer, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Samma år ökade den svenska befolkningen med drygt 100 000 personer.
Inom de kommande fem åren väntas befolkningen fortsätta öka – och det kraftigt. Enligt SCB rör det sig om ett tillskott på 740 000 personer. Men enligt Bostadsverkets prognos kommer det ökade bostadsbyggandet endast innebära cirka 57 000 nya bostäder i år och cirka 61 500 bostäder 2017.
Något som sticker ut i årets rapport är beskedet att allmännyttan växer. För andra året i rad ökar nämligen det allmännyttiga bostadsbeståndet efter en längre tids minskning.
SABO är en bransch- och intresseorganisation som samlar 300 av Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. Där är man positiv till utvecklingen.
–Att kommunerna utnyttjar allmännyttan i allt högre utsträckning för nyproduktion är bra då den allmännyttan är det bästa verktyget de har för att komma till bukt med bostadsbristen – eftersom det är kommunerna som själva äger den, säger Charlotta Lundström, pressansvarig för SABO.
Att man nu ser en tillväxt i allmännyttan kan på delvis bero på det politiska skiftet. Tidigare politiska prioriteringar har lett till att många lägenheter sålts ut för att i stället öka antalet bostadsrätter, menar hon.
– Men främst beror det här helt enkelt på att det allmännyttiga byggandet har tagit fart. Särskilt positivt är det så klart för hyresgästerna som får bra kvalitet till rimliga hyror, säger Charlotta Lundström.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.