Nu står det klart att Isabella Lövin och Gustav Fridolin är Miljöpartiets nya språkrör. Båda valdes med en klar majoritet, men Fridolin fick färre röster än Lövin.
Det blir som väntat Isabella Lövin och Gustav Fridolin som kommer att leda Miljöpartiet framöver.
Språkrörsvalet gjordes vid lunch på fredagen under Miljöpartiets kongress men resultatet presenterades först på eftermiddagen. Egentligen var det mest en formalitet, eftersom de motkandidater som fanns inte utgjorde något hot.
– Jag känner mig otroligt hedrad och inspirerad för att gå vidare, sade Lövin efter valet.
Hon fick 229 röster, medan Gustav Fridolin fick 200. 14 personer valde att lägga sina röster på andra kandidater än Fridolin medan 30 röster var ogiltiga. Till dem räknas även blankrösterna.
Fridolin var inte förvånad över att han fick färre röster än Lövin.
– Det är inte konstigt. Miljöpartiet har varit i en turbulent situation, och jag har inte lyckats reda ut alla frågetecken. Jag är tacksam att partiet tror på mig som en av de två som ska leda partiets nystart, sade han efter valet.
Åsa Romson drog tillbaka sin kandidatur när det stod klart att valbredningen föreslog Lövin som nytt språkrör, och meddelade då också att hon lämnar regeringen. Romson lyfte under sitt tal på fredagsmorgonen fram de framgångar som Miljöpartiet haft under sin tid i regering. Hennes röst sprack en kort stund när hon tackade för sin tid som minister och partiledare.
– Det är alltid hårt att känna att man inte är behövd, men aldrig att det kommer förta den stolthet jag känner för att ha gjort det här tillsammans med er, sade Romson.
Petningen av Romson har väckt kritik internt. Att det kvinnliga språkröret får gå efter krisen medan det manliga stannar rimmar illa med Miljöpartiets feministiska profil, anser kritikerna.
Nu återstår att se vad som händer med ministerposterna som Åsa Romson och Mehmet Kaplan lämnar efter sig. Per Bolund har tillfälligt tagit över som bostadsminister efter Kaplan. Men om han får behålla det uppdraget är oklart, flera S-profiler har krävt att posten i stället ska gå till en socialdemokrat.
Det är också oklart vem som blir miljö- och klimatminister efter Romson, som också har varit vice statsminister i Stefan Löfvens regering. Vice statsministerposten har dock mest varit en symbolisk titel, det har inte inneburit att Romson ersätter Löfven om han är borta.
Löfven har sagt att han kommer att ombilda regeringen efter Miljöpartiets kongress och många tror – och hoppas på – fler ändringar än bara bostads- och miljöministerposterna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.