Det ägardirektiv som Miljöpartiet menar omöjliggör en stängning av Vattenfalls brunkolsgruvor är inte entydigt. Nu menar experter att regeringen valt att göra en misstolkning.
Inför valet 2014 var ett av Miljöpartiets viktigaste löften att stänga Vattenfalls brunkolsgruvor. Men efter att partiet ingått i regeringssamarbetet ändrades beskedet – plötsligt var det omöjligt att stoppa gruvorna. Anledningen sägs vara Vattenfalls ägardirektiv, som uttrycker att verksamheten måste bedrivas affärsmässigt.
För att stoppa brunkolsgruvorna behöver alltså direktivet ändras – något som regeringen inte kan göra på egen hand utan med en riksdagsmajoritet bakom sig, har det hetat.
Men enligt flera experter utesluter ägardirektivet inte alls att brunkolsgruvorna stoppas, rapporterade Aktuellt igår. I samma mening som uttrycker att Vattenfalls energiverksamhet måste bedrivas affärsmässigt, står det nämligen också att verksamheten måste innebära att bolaget är »ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion«.
Att verksamheten ska vara affärsmässig är alltså viktigt, men det är lika viktigt att den är bra för miljön.
Sophie Nachensom-Ekwall, forskare inom bolagstyrning, menar därför att MP:s hänvisning till ägardirektivet bara ger »halva sanningen«.
– Jag blir förnärmad av det, för det är en misstolkning av hela innebörden av ägarinstruktionen, sa hon till Aktuellt i går.
MP avböjde att besvara frågorna och hänvisade i stället till den sociala näringsministern Mikael Damberg (S). Anledningen till att regeringen valt att lägga större vikt vid ägardirektivets affärsmässiga del än vid den miljömässiga, förklarade han såhär:
– Det är för att riksdagen klargjorde det så sent som 2010. Det fanns en diskussion innan om hur man skulle väga de här två intressena mot varandra. Riksrevisionen hade granskat och kritiserat det. Den dåvarande regeringen valde att gå till riksdagen med en proposition och säga att det måste vara marknadsmässighet i all verksamhet i Vattenfall. Regeringen måste utgå från det som riksdagen har beslutat.
Mikael Damberg menade också att prioriteringen är förklarlig.
– Det är inte så konstigt att man har landat i den slutsatsen eftersom Vattenfall är det största statliga bolaget, med enorma tillgångar som är värda mycket för det svenska folket. Att ansvarsfullt förvalta de tillgångarna är viktigt för svenska folket.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.