UPPDATERING 15.41:
Enligt uppgifter i Expressen är Johan Persson och Martin Schibbye redan släppta. Dina Mufti, talesperson för det etiopiska utrikesdepartementet, har bekräftat uppgifterna för Expressen. Även Etiopiens utrikesdepartement uppger att svenskarna kommer att släppas.
De två fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye benådas, enligt uppgifter till Reuters.
De två fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kommer att benådas. Det enligt uppgifter från en myndighetskälla till Reuters.
”Omkring 1 900 fångar har benådats och ska friges inom de närmaste dagarna. De svenska journalisterna är en del av den gruppen,” säger en myndighetskälla till Reuters och som SVT rapporterar om. Enligt samma myndighetskälla ska en presskonferens hållas vid 16-tiden på måndagen.
Jesper Bengtsson, tidigare ordförande för Reportrar utan gränser, har följt ärendet på nära håll.
Vågar du lita på uppgifterna om benådande?
– Innan det är helt klart ska man inte ta ut något. Men det finns goda tecken. Källorna blir allt mer tillförlitliga.
Hur snabbt kan de vara tillbaka i Sverige?
– Det vet de nog bäst själva. De kan behöva landa hos sina familjer först innan de återvänder hem till den hord av journalister som kommer att landa hos dem då.
Utifrån att de nu benådas, hur ska man se på den tysta diplomati som har utövats i fråga om Johan Persson och Martin Schibbye?
– Som ganska framgångsrik. Det kunde säkerligen ha blivit betydligt värre med tanke på att de fick elva års fängelse. Men i utvärderingen av vad som har fungerat och inte fungerat får göras när de är hemma igen. Det kan vara bra att titta på vad som exempelvis hade kunnat göras annorlunda i början.
Vad hade kunnat göras annorlunda?
– Både journalistiken, politiken och diplomatin har något att lära av det som har hänt. Om något liknande händer igen, och vi får ett liknande yttrandefrihetsfall, behöver vi veta vad man kan göra för att hindra det att gå till åtal. Det måste ske en utvärdering av vad man kunde ha gjort annorlunda i början.
– Men jag kan inte säga nu vad som skulle ha gjorts annorlunda. Den tysta diplomatin gör ju att vi inte vet exakt vad som har gjorts.
De två svenskarna har suttit fängslade i Etiopien i drygt 14 månader. De dömdes i december förra året till 11 års fängelse. De valde att inte överklaga domen, och satte därmed sin tillit till det etiopiska benådningssystemet. Av tradition brukar fångar friges i samband med att nyår firas i landet.
Uppdatering:
–De kommer att släppas, jag är säker på det, säger Dina Mufti, en talesman för etiopiska utrikesdepartementet till SVT.
Texten kommer att uppdateras när vi har mer information.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.