Nu ska regeringen stoppa låga löner och dåliga arbetsvillkor i offentlig upphandling.
Att ändra lagstiftningen gällande offentlig upphandling har varit en av regeringens viktigaste frågor under mandatperioden.
De offentliga upphandlingarna, som omfattar runt 600 miljarder årligen, har tidigare missgynnat seriösa företag med schysta villkor. Vinnarna har varit de företag som kan erbjuda låga anbud, inte sällan med hjälp av dåliga arbetsvillkor och låga löner för de anställda.
I dag presenterar regeringen den lagrådsremiss som ska sätta stopp för det offentligas möjlighet att bidra till social dumping på arbetsmarknaden. Den föreslår att upphandlande myndigheter och enheter i upphandlingar ska ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid. De obligatoriska villkoren ska anges enligt den lägsta nivå som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige.
Utöver det får den upphandlande myndigheten ställa krav på särskilda villkor, som försäkringar eller pensioner, enligt lagförslaget.
»Vi ser det som en självklarhet att aktivt arbeta för ett Sverige där marknaden befrias från social dumpning samtidigt som vi tillförsäkrar att produktionen sker under drägliga förhållanden och med respekt för arbetstagares grundläggande rättigheter«, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Stefan Löfven (S) på DN debatt.
Lagförslaget skickas nu ut på remiss. En ny lag kan vara på plats 1 januari 2017.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.