Trots att antalet nazistiska aktiviteter i Sverige har minskat är nazismen inte på nedgång. I stället har rörelsen omformats och är nu än mer oberäknelig, varnar Expo.
Tidningen Expo kartlägger varje år antalet nazistiska aktiviteter i Sverige. Årets sammanställning visar visserligen på en minskning, men också på att den nazistiska rörelsen blivit lösare organiserad och därmed potentiellt farligare för samhället.
Totalt sjönk antalet aktiviteter från 2 865 under 2014 till 2 222 under 2015. Som aktivitet räknas sådant som nazistiska och fascistiska grupper själva rapporterat om, vilket kan handla om allt från flygbladsutdelningar till manifestationer. Enligt Daniel Poohl, chefredaktör för Expo, kan minskningen förklaras av upplösningen av Svenskarnas Parti (SvP).
– Det var en massiv mobilisering inför valet 2014 där målet var att komma in i kommunfullmäktige runt om i landet, vilket också innebar en mängd aktiviteter, säger han.
SvP misslyckades dock med sitt mål och partiet kom att upplösas. Daniel Poohl menar att misslyckandet banat väg för en ny kultur inom den svenska nazismen – och den försöker inte förklä sig.
– SvP försökte göra nazismen rumsren men misslyckades ändå. Nu gör den nazistiska rörelsen i Sverige inte längre några försök att anpassa sig, man för i stället fram de nazistiska tankarna allt hårdare, säger han och fortsätter:
– Om de hierarkiska organisationerna tidigare varit dominerande så bedrivs aktivismen nu i lösare och farligare former. För det är förstås lättare att hålla organisationsmedlemmar i schack.
I dag bygger den nazistiska rörelsens nyrekryteringar alltså inte längre på att locka människor till att engagera sig partipolitiskt, vilket är ett ganska stort åtagande menar Daniel Poohl. Det gör det lättare att knyta till sig fler personer från olika plattformar, som exempelvis fotbollsfirmor och mc-klubbar.
–Att det i dag sker en individualisering inom nazismen gör rörelsen mer oberäknelig. De här människorna binds samman på nätet, där tongången är att det viktiga är att man i hemlighet gör något –gräver där man står och tar saken i egna händer. Det kan till exempel hänga samman med ökningen av bränder på flyktingboenden runt om i landet, säger Daniel Poohl och poängterar att nätet fått allt större betydelse.
– Nazister väljer att bli medieaktörer på ett annat sätt i dag. Det är lättare att deras ideologiska landskap flyter ihop med SD-väljarnas på digitala plattformar än om de möts på gatan. Det finns alltså en liten chans för dem att genom opinionsbildning på nätet kunna påverka Sveriges tredje största parti och försöka kuppa dem i »rätt« riktning.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.