Friskolor rättar nationella prov mer generöst än kommunala gymnasieskolor. »Det kan bero på att friskolorna vill locka till sig elever«, säger Björn Hinnerich.
Fristående gymnasier rättar de nationella proven generösare än de kommunala, visar en ny studie från regeringens utvärderingsmyndighet IFAU.
Forskarna har jämfört de internt rättade provresultaten med den externa bedömningen och kommit fram till att friskolor gör en generösare rättning – motsvarande 0,5 meritpoäng. Studien visar också att skillnaden är större för elever på studieförberedande program än på yrkesförberedande.
Och det är troligt att den generösare rättningen får genomslag i betygen, menar forskarna. Det finns visserligen ingen formell koppling mellan betyg och nationella prov men i praktiken får många elever samma betyg som provresultatet indikerar på.
– Om det är så att provresultaten spiller över på betygen innebär att elever från friskolor går före i kön till högskolan. Man går miste om bra studenter till läkarprogrammet för att de råkade gå på en kommunal skola, säger Björn Hinnerich, nationalekonom och en av rapportförfattarna.
Varför friskolorna rättar generösare vet inte forskarna.
– Det skulle kunna bero på att friskolor anpassar sig till elevernas efterfrågan. Eller att det är ett sätt att locka till sig elever.
Rapporten visar också att elever får sämre resultat på nationella prov om de går på en fristående gymnasieskola.
– Fristående skolor verkar helt enkelt vara något sämre, det är det våra resultat pekar på. Dock handlar det inte om några gigantiska skillnader.
Skillnaden märks heller inte hos alla elever. Bland elever som har höga grundskolebetyg eller högutbildade föräldrar finns det inga skillnader i provresultat mellan att gå i en fristående eller en kommunal skola. Däremot finns en skillnad för elever med relativt låga grundskolebetyg.
– Det är oroväckande att de är de svagaste grupperna, som också är överrepresenterade på gymnasiefriskolor, som missgynnas mest. Särskilt om man anser att skolan ska utjämna för det faktum att elever kommer från olika bakgrunder, säger Björn Hinnerich.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.