Bild: Flickr/News Øresund - Johan Wessman
Bild: Flickr/News Øresund - Johan Wessman

Lång väntan på asylprövning och brister i såväl tillgång till sjukvård som boende. Sverige får nu hård kritik för sin behandling av ensamkommande flyktingbarn av Human Rights Watch.

Sverige får skarp kritik för sin behandling av ensamkommande flyktingbarn i en ny rapport från Human Rights Watch. Organisationen har besökt sju kommuner runt om i landet och intervjuat barn, tjänstemän och hjälparbetare. I rapporten slår man fast att barn inte alltid får tillgång till den omsorg de behöver och har rätt till enligt internationella standarder och svensk lagstiftning.

— Vår främsta kritik är den långa väntan på asylbehandling. Det handlar ofta om månader. För barn som flytt talibanerna eller Islamiska staten är väntan och fruktan att skickas tillbaka extremt smärtsam. Jag har pratat med barn som inte kan äta eller sova på grund av oron, säger Rebecca Riddell, Europaansvarig för Human Rights Watch till SvD.

I rapporten riktas också kritik mot att barnen flyttas runt mellan olika boenden samt att tillgången till psykisk och fysisk hälso- och sjukvård brister.

»En del av de barn vi träffade, också de som hade utsatts för övergrepp och sexuellt våld, hade inte fått den psykiska eller medicinska vård de behöver. Trots att ensamkommande barn enligt svenska regelverk ska få genomgå hälsokontroller och träffa företrädare för socialtjänsten pratade jag med några som inte hade fått någotdera på månader.« skriver Rebecca Riddell på DN Debatt.

För att komma tillrätta med bristerna behöver kommunerna mer stöd i form av utbildning, riktlinjer och förbättrade regelverket. Organisationen anser också att Migrationsverket bör prioritera ansökningar från ensamkommande barn.

— Ensamkommandes asylansökningar måste ges prioritet. Osäker väntan kan vara skadligt för barnens hälsa och utveckling. Dessutom blir det svårare att minnas händelser som är viktiga för asylansökan, säger Rebecca Riddell.