Bild: Flick/jaimebisbal
Bild: Flick/jaimebisbal

Situationen för arbetstagare har försämrats på alla världens kontinenter, visar världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex.

Världens arbetstagare får det allt sämre, vilket är en viktig orsak till att inkomstklyftorna i världen ökar. Det visar världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex. Listan toppas av länder som Kambodja, Indien, Turkiet och Kina – länder där många svenska företag har sin produktion i dag.

Våldet är som grövst i Latinamerika och allra flest mord av fackligt aktiva sker i Colombia. I Mellanöstern, där Gulfstaterna utnyttjar migranter för slavarbete, är sitautionen som värst, skriver Union to Union.

– Stora grupper står i dag helt utan arbetsrättsligt skydd, vilket gör att de är ytterst sårbara. Till exempel är det vanligt att migrantarbetare inte har samma rättigheter som mottagarlandets medborgare och den utbredda användningen av tillfälliga anställningar gör det mycket svårt att hävda sina mänskliga rättigheter i arbetslivet, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO i ett pressmeddelande från Union to Union.

Europa pekas ut som den kontinent där mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras bäst, men tappar samtidigt för andra året i rad.

– Efter mer än sju år av ekonomisk kris fortsätter europeiska regeringar att motverka mänskliga rättigheter i arbetslivet med argument att det är dåliga tider. Det är inte hållbart och skapar bara större oro och fler konflikter i samhället, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.