Efter dagens energiuppgörelse är det svårt att se hur alliansen ska gå till val med en gemensam energipolitik.
Dagens energiöverenskommelse är viktig för Sverige. Genom en långsiktighet i energifrågan kan näringslivet och industrifacken andas ut, samtidigt som Sverige tar avgörande steg mot en helt förnybar energiförsörjning 2040. Om dealen nu håller.
Uppgörelsen var oerhört viktig för Ibrahim Baylan. Det har varit tyst från samordnings- och energiministern i princip sedan Stefan Löfvens regering tillträdde. Att nu kunna presentera en heltäckande överenskommelse med en bred majoritet i riksdagen var en ren nödvändighet för Baylans förtroende.
Men det var glest där framme på podiet under presskonferensen. Varken Vänsterpartiet, som inte var inbjudna, eller Liberalerna står bakom uppgörelsen. Liberalerna lämnade i slutet av maj förhandlingarna, efter att de inte fått som de ville med att avskaffa subventionerna för den förnybara energin. Subventionerna hotar kärnkraften, menade partiledare Jan Björklund.
Det är positivt att riksdagens två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, står bakom överenskommelsen. Det ger goda förutsättningar för en långsiktig majoritet för uppgörelsen i riksdagen, men det slår även in en kil i alliansen. Liberalerna har aviserat att de vid en alliansvinst i nästa val är beredda att riva upp en energiuppgörelse de inte är med i, eftersom de inte vill stå bakom en energiuppgörelse som dikteras av Miljöpartiet.
För frågan om energin måste ju lösas inom alliansen senast 2018, om det är tänkt att de fortfarande ska gå till val som en enhet.
Utan ett tydligt slutdatum för kärnkraften kan Miljöpartiet lätt framstå som förlorarna i dagens överenskommelse, men frågan är om det inte är alliansen. I två stora överenskommelser, försvar och energi, har nu Liberalerna ställt sig utanför. De blocköverskridande överenskommelserna kommer att bli färre i det parlamentariska läge Sverige befinner sig i. Det kräver att allianspartierna håller vad de lovar, för att själva kunna ta initiativ till liknande förhandlingar i regeringsställning.
Frågan är om moderaternas Anna Kinberg Batra kommer att få in alliansfamiljens bråkstake Björklund i ledet till valet. Annars går alliansen i spillror eller så är allt förtroende förbrukat. Inget av alternativen torde vara särskilt lockande för det borgerliga blocket.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.