Bild: Flickr/allenran 917
Bild: Flickr/allenran 917

Ensamstående med barn är den ekonomiskt mest utsatta familjegruppen i samhället, visar ny rapport.

 Den grupp som har mest nytta av de bidrag som samhället kan ge är ensamstående med två eller fler barn, visar en ny rapport från Försäkringskassan. 9 procent av deras disponibla inkomst kommer från exempelvis bostadsbidrag, underhållsstöd och barnbidrag.

Den ekonomiska familjepolitiken spelar stor roll för att minska den ekonomiska utsattheten. Bidragens betydelse har dock minskat sedan början av 2000-talet – ett tecken på att bidragsbeloppen inte ökat i samma takt som lönerna.

– De behovsprövade familjeförmånerna betalas framförallt ut till ensamstående kvinnor med barn. En stor del av denna grupp skulle kunna ha en mindre ansträngd ekonomi om de i stället för ett underhållsstöd från Försäkringskassan fick ett rättvist underhållsbidrag för gemensamma barn från den andre föräldern, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Både bostadsbidraget och underhållsstödet har dock höjts för bland annat ensamstående föräldrar med låga inkomster, men effekterna av detta syns inte i rapporten.