Bild: Flickr/Franklin Heijnen.
Bild: Flickr/Franklin Heijnen.

Elektrikern Claes Grimberg skadades för livet och kemiföretaget Akzo Nobel svarade med att sparka honom – trots att bolagets säkerhetsbrister orsakade olyckan, skriver Dagens Arbete.

För två år sedan skadade sig elektrikern Claes Grimberg så illa på jobbet att han fick men för livet. Han föll tre och en halv meter och slog emot asfalten med huvudet före. Fallet orsakade hjärnblödning, hans knä krossades, 17 tänder sprack på tvären och han låg i en vecka på Sahlgrenska sjukhusets traumaenhet.

Olyckan ägde rum på kemiföretaget AkzoNobels anläggning utanför Göteborg. Claes var inte anställd direkt av företaget utan arbetade för entreprenören Bilfinger som sköter underhållet på kemifabriken.

Tre månader efter olyckan fick Claes Grimberg ett dokument, signerat av Akzo Nobels platschef, där det stod att han sparkades ut från fabriken.

– Det knäckte mig fullständigt. Jag förstod ingenting. För första gången såg jag totalt mörker, säger Claes Grimberg till Dagens Arbete.

Kort därefter fick han reda på att polisen lagt ner förundersökningen om fallolyckan »av misstag« eftersom Arbetsmiljöverket hade låtit blir att utreda olyckan.

Polisen öppnade ärendet igen och i höstas blev förundersökningen klar. Kammaråklagaren kom fram till att Akzo Nobel gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott och företaget fick en bot på 500 000 kronor. Bolaget betalade och erkände brottet och slapp därmed offentligt rättegång och Claes Grimberg fick ingen chans att utkräva skadestånd.

– En halv miljon. Det är ingenting för Akzo. Tänk bara på vad alla mina operationer har kostat samhället, säger han till tidningen.

 

Om arbetsmiljöbrott:

  • Knappt 3 procent anmälda arbetsmiljöbrott prövas i domstol.
  • Företagsbot är det klart vanligaste straffet. Det innebär att företaget får betala böter till staten.
  • Personer som uppsåtligen eller av oaktsamhet brustit i sitt arbetsmiljöansvar kan dömas till antingen böter eller fängelse. Hittills har ingen dömts till fängelse i Sverige.
  • Endast två domar för grovt arbetsmiljöbrott har vunnit laga kraft i Sverige, båda i tingsrätten.

Källa: Döden på jobbet, en berättelse om det nya arbetslivet av Elinor Torp, Atlas.