Sju av tio har arbetat trots att de var sjuka. Vanligast är det i yrken med låg lön och bland personer med otrygga anställningar, enligt professor Gunnar Andersson.
Sju av tio anställda har det senaste året arbetat minst en gång trots att de var sjuka, visar Arbetsmiljöverkets undersökning Arbetsmiljön 2015. Fritidspedagoger, förskolelärare och grundskollärare samt personer på ledningsnivå inom stora och medelstora företag och myndigheter utmärkte sig.
Något som har stöd i Gunnar Aronssons, professor på psykologiska institutionen på Stockholms universitet, forskning.
För Dagens Nyheter berättar han att sjuknärvaro är mest förekommande i tre grupper: yrken med låg lön, personer med otrygga anställningar samt högutbildade med specialkompetens, som kan vara svåra att ersätta.
Många i dessa grupper känner att det är svårt att lämna barn, sjuka eller sina arbetskamrater i sticket. Han betonar dock att hög tidspress och små ekonomiska marginaler spelar mycket stor roll.
– Många har helt enkelt inte råd med karensdagen, säger Gunnar Aronsson till DN.
I övrigt konstaterar Arbetsmiljöverkets rapport att fyra av tio upplever krav från chefen att vara anträffbara på sin fritid. Var tredje känner sig tvungen att ta med jobb hem, dra in på lunchen och arbeta över minst en gång per vecka.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.