Bild: Akademikerförbundet SSR/Regeringen.
Bild: Akademikerförbundet SSR/Regeringen.

Om två månader ska regeringen lagstifta om ökat sjuklöneansvar – om fack och arbetsgivare inte hittar en gemensam lösning. »Det blir tufft att få ihop det«, säger Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR. 

Sedan 2009 har sjukskrivningarna ökat kraftigt i Sverige. För att sätta press på arbetsgivarna att ta ett större ansvar för rehabilitering och arbetsmiljö, lanserade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i april ett förslag om att arbetsgivarna ska vara med och betala för kostnaderna för långtidssjukskrivna.

Enligt förslaget ska arbetsgivarna betala 25 procent av sjukersättningen för anställda som är sjukskrivna i mer än 90 dagar. Men om arbetsmarknadens parter före augusti i år lägger fram ett gemensamt förslag för att få ner sjuktalen, kommer regeringen slopa lagförslaget.

Annika Strandhäll pekade särskilt ut kommun- och landstingssektorn, som både de högsta sjuktalen och flest långa sjukfall.

Och det pågår samtal mellan SKL och de berörda fackförbunden, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR som kort efter regeringens utspel presenterade ett eget förslag.

– Vi har haft ett antal möten och nu ska alla skicka in sina yrkanden till SKL senast den 23 juni. Tanken är att vi ska lämna in ett gemensamt förslag till regeringen den 20 augusti, säger hon.

Tror du att ni kommer nå en överenskommelse i tid?

– Det blir tufft att få ihop det till 20 augusti. Vi har olika ambitionsnivå för att uttrycka sig milt. Man har också olika bild om vem som bär ansvaret. Vi hör sådant som »om man bryter benet på en skidsemester i fjällen är det ju inte arbetsgivarens fel«. Men vi är övertygade om att en partslösning skulle lösa åtminstone en del av problematiken.

Även om SKL och facken skulle komma överens i tid kvarstår frågan om en sådan överenskommelse skulle få regeringen att dra tillbaka lagförslaget.

– Det är visserligen inom kommun- och landstingssektorn som situationen är som värst. Men regeringens förslag om hälsoväxling inkluderar hela arbetsmarknaden, säger Ursula Berge.

Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svensk Näringsliv, vill inte svara på om det pågår samtal mellan parterna i dagsläget men är kritisk till regeringens förslag och tillvägagångssätt.

– Att lägga fram ett lagstiftningshot är kanske inte det bästa sättet att stötta partsmodellen. Dessutom är tidshorisonten oseriös, säger hon.

Tror du att ni kommer nå en partsgemensam överenskommelse innan augusti?

– Det törs jag inte uttala mig om.