Bild: Flickr/Josh Zakary
Bild: Flickr/Josh Zakary

På tisdag röstar riksdagen om regeringens förslag till ny asylpolitik. Och mycket talar för att regeringen får igenom sin politik.

I morgon, tisdag, röstar riksdagen om regeringens förslag till ny asylpolitik. Utgångspunkten i lagförslaget är att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregeln, att rätten till familjeåterföreningen inskränks och att kraven på egen försörjning ska skärpas. Den nya lagen föreslås gälla i tre år och ska träda i kraft den 20 juli.

Mycket talar för att regeringen får igenom sin politik. Moderaterna ställer sig i stort bakom förslaget men till skillnad från regeringen vill partiet att lagen ska bli permanent om de vinner valet 2018.

– Vårt besked är därför att det inte kan bli aktuellt att återgå till den kravlösa flyktingpolitiken, säger Johan Forssell, partiets migrationspolitiske talesperson till Svt.

De starkaste motståndarna mot lagförslaget är Centerpartiet och Vänsterpartiet, som båda yrkar avslag på hela lagförslaget.

»Vänsterpartiet kommer att rösta mot förslaget. Genom att inskränka möjligheterna till familjeåterförening stängs den viktigaste lagliga vägen för flyktingar att ta sig till Sverige. Om förslaget går igenom kommer det att leda till splittrade familjer, stort lidande och att fler människor tvingas ta den livsfarliga resan över Medelhavet och genom Europa för att få leva med sin familj. Det kommer sannolikt framförallt drabba kvinnor och barn som ofta lämnas kvar i hemlandet när mannen flyr i förväg.« skriver partiet i ett mejl till Dagens Arena.

Centerpartiet ställer sig bakom höstens migrationsöverenskommelse men invänder mot att fler ska omfattas av reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd, rapporterar Altinget.

»De minskar både möjligheten för utsatta människor att söka asyl och möjlig­­het­en för de som får asyl att etablera sig i samhället. De gör byråkratin krång­lig­are och mer om­fatt­ande, de gör vägen till jobb längre och de splittrar barnfamiljer«, skriver partiet i sin motion till riksdagen.

Kristdemokraterna och Liberalerna  motsätter sig försämringarna för anhöriginvandring eftersom det innebär att familjer splittras men yrkar inte på avslag av lagförslaget.