Valideringssystemet spretar vilket leder till att personer med kunskaper inom bristyrken i stället jobbar med annat. Det vill regeringen ändra på.
Det finns det många personer som har utbildning och erfarenhet från olika bristyrken men som ändå är arbetslösa eller jobbar med ett annat yrke, enligt gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.
Något som kan åtgärdas om dessa personer fick sina kunskaper validerade, det vill säga godkända motsvarande en utbildning i yrket.
Aida Hadzialic menar att dagens valideringssystem spretar för mycket.
– Just nu är det en djungel där ute. Olika branscher gör på olika sätt, olika myndigheter gör på olika sätt och olika regioner på olika sätt. Det blir väldigt svårt för den enskilda individen att på ett överskådligt sätt faktiskt förstå hur man validerar sina kunskaper, säger Aida Hadzialic till SvD.
Regeringen vill ha ett mer sammanhållet och lättöverskådligt system och föreslår därför att kommuner ska bli skyldiga att erbjuda validering.
– Det kan exempelvis handla om en person som har jobbat inom äldreomsorgen men som inte fått den formella utbildningen för det, den personen ska kunna få validering av de yrkeskunskaper den har samlat på sig, säger Aida Hadzialic.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.