Det går att bygga en miljon nya bostäder med bra läge i tio av Sveriges större städer, visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.
– Vissa hävdar att vi måste bygga bostäder i »dåliga lägen« för att de ska bli billiga, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.
Men enligt en ny rapport av Hyresgästföreningen är det fel väg att gå. För i tio av Sveriges största städer det finns tillräcklig plats för att bygga en miljon bostäder i »goda lägen«, det vill säga med stora delar av stadens arbetsplatser och serviceutbud inom 20 minuter med kollektivtrafik, cykel eller till fots, ej bil.
– Att bygga i goda lägen, där det finns bra serviceutbud och väl utbyggd kollektivtrafik, minskar segregationen, det minskar bilberoende, biltrafik och utgifter för ny infrastruktur. Det bidrar också till att öka bostadsutbudet och minska bostadsköerna, ökar jämlikheten och underlättar människors vardag och möjligheter att lösa sina livspussel, säger Marie Linder.
Med de miljontals nya bostäderna är utbyggnadsbehovet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro, Linköping, Västerås, Helsingborg, Umeå och Borås täckt till år 2030, i vissa städer till 2050. Hälften av all byggbar mark ligger på redan exploaterade trafikytor och industrimark.
– Ungefär 42 procent av den totala bostadspotentialen utgörs av förtätningar av befintliga bostadsområden, framförallt i förortsmiljöer byggda 1930-1980. Där finns dessutom redan utbyggd infrastruktur och service att dra nytta av vid bostadsbyggande, säger Alexander Ståhle, vd på Spacescape, som skrivit rapporten på uppdrag av Hyresgästföreningen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.