Osmakligt, ovärdigt, olyckligt och ogenomtänkt. Så lyder tunga socialdemokraters dom efter att civilminister Ardalan Shekarabi öppnat för att införa tiggeriförbud.
Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) öppnade i går torsdag för att införa tiggeriförbud.
Något som splittrar regeringen – Miljöpartiet är starkt emot ett förbud. Så även flera tunga socialdemokrater. Ulf Bjereld är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.
– Jag tycker det var i högsta grad olyckligt uttalande. Det finns två starka skäl till varför vi inte ska införa tiggeriförbud. Det första är att det är principiellt fel att vägra en fattig människa att be sina medmänniskor om hjälp. Jag vill inte leva i ett land där man sätter in polis mot fattiga människor som ber om pengar.
– Det andra skälet är att det handlar om fattigdom. Man kan inte lagstifta bort fattigdom.
Av samma åsikt är Sören Juvas, ordförande för HBT-sossar. Han pekar på att det heller inte rör sig om enbart fattigdom, utan fattigdom som konsekvens av diskriminering under väldigt lång tid.
– Tycker man att det är obehagligt att se fattigdomen i ögat krävs aktiva åtgärder. Det här är en »quick fix« på en fråga man inte hittar någon lösning på – ett populistiskt sätt att tillfredsställa kritiken från människor som klarar sin ekonomiska överlevnad. Det är väldigt osmakligt, säger han.
Inga konkreta förslag om hur ett förbud skulle utformas ligger än på bordet men en modell är kommunerna själva får välja om de vill införa ett förbud. Sten-Ove Danielsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge, kan tänka sig en sådan modell, men är emot förslaget som sådant.
– Jag förstår problematiken i många städer med tältläger, husvagnar och att människor bor i bilar. Men jag är emot principen att förbjuda människor att be om hjälp. Det är en grundläggande rättighet, säger Danielsson.
Han tycker att utsatta kommuner bör få mer hjälp.
– Människor kan inte bo utan sophantering och avlopp. Sedan är det heller inte tillåtet att vara i Sverige mer än tre månader utan att kunna försörja sig. Man måste hjälpa de som är här men man måste också hjälpa människor att ta sig hem efter tre månader.
Shekarabis utspel gjorde SSU-ordföranden Philip Botström förvånad. Han poängterar att tiggeriförbud varken är regeringens eller partiets linje.
– Det är väldigt ogenomtänkt. Tiggeriförbud har enbart lett till ökad stigmatisering i de länder där det införts. Jag håller med om att tiggeri inte är en långsiktig lösning, men det är inte förbud heller. Det är en ovärdig väg att vandra, säger Botström.
Ulf Bjereld tror att det repressiva debattklimatet är en anledning till att utspelet kom just nu. Men att det kommer bli mycket svårt att få igenom ett förbud.
– Det finns ingen politiskt enighet om det i partiet. Inte heller i regeringen. Det finns även allianspartier som är djupt kritiska, Liberalerna och Kristdemokraterna, säger han.
Flera oppositionspartier har tidigare lagt olika förslag om förbud mot tiggeri – då har Socialdemokraterna protesterat högljutt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.