Regeringen vill ändra reglerna för statsrådspensionen. Men avgångna ministrar kommer fortfarande kunna göra en Reinfeldt – ta ut fullt avgångsvederlag trots att deras företag drar in miljoner.
De kritiserade reglerna för avgångna ministrars statsrådspension ska ändras, skriver civilminister Ardalan Shekarabi i en debattartikel i dag fredag. Som reglerna ser ut i dag kan tidigare ministrar få statsrådspension samtidigt som deras företag drar in miljoner.
»Det är i dag teoretiskt möjligt för ett före detta statsråd att erhålla statsrådspension men samtidigt placera övriga inkomster i ett bolag för att dessa inte ska påverka pensionen. Det är varken förenligt med svenska folkets förväntningar eller regelverkets intentioner. Därför kommer regeringen nu att förändra regelverket för statsrådspensionerna«, skriver civilministern.
Men det är inte bara reglerna kring statsrådspensionen som har kritiserats, utan även det avgångsvederlag en minister som avgår har rätt till under ett år.
Förra hösten till exempel avslöjade SVT tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tagit ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor i månaden – trots miljonintäkter i sitt företag.
Men detta regelverk har regeringen ingen möjlighet att ändra på – det ansvarar Statsrådsarvodesnämnden för, en myndighet som funnits sedan 1994 och som lyder under riksdagen. Nämnden som består av tre personer drar upp riktlinjer för statsrådens avgångsvederlag.
– Nämnden är självständig, fattar sina egna beslut och har sina egna riktlinjer, säger Cecilia Bohlin, sekreterare på Statsrådsarvodesnämnden.
Även riksdagsledamöter har rätt till avgångsvederlag, som dock är reglerade i lagen. Där står det att om en riksdagsledamot »förvärvsarbetar i väsentlig omfattning åt någon annan och inte tar ut skälig ersättning för detta arbete« ska avgångsvederlaget minska eller upphöra helt.
Men någon sådan skrivelse finns inte med i Statsrådsarvodesnämndens riktlinjer för statsrådens avgångsvederlag.
– Men om verkligheten runt omkring förändras, till exempel om lagstiftningen ändras för andra grupper, då kan också riktlinjerna ändras. Nämnden har en omvärldsbevakning och man uppdaterar riktlinjer om man anser att det behövs.
Här är ministrarna som som tagit ut statsrådspension/avgångsvederlag samtidigt som de placerat inkomster i sitt bolag.
Göran Hägglund (KD)
I mars rapporterade Aftonbladet att den tidigare KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund sitter i styrelsen för vårdjätten Aleris, har ett uppdrag åt regeringen, är rådgivare åt en pr-firma och dessutom anlitas som föreläsare. Samtidigt tog han ut statsrådspension på 61 334 kronor i månaden – utan att dra av för den andra inkomsten. » Jag håller på att ställa om«, sa Göran Hägglund till tidningen.
Fredrik Reinfeldt (M)
Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) tog ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor i månaden trots miljonintäkter i sitt företag, rapporterade SVT i höstas.
Pär Nuder (S)
Pär Nuder (S), tidigare finansminister, gjorde en mångmiljonvinst i sitt rådgivningsbolag samtidigt som han fick statsrådspension eftersom han inte tog ut någon lön från sitt bolag, rapporterade Expressen 2012.
Göran Persson (S)
Förre statsministern Göran Persson tog ut fullt avgångsvederlag, 121 000 kronor i månaden, trots flera konsultuppdrag, rapporterade DN 2007.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.