Allt fler frilansar och arbetar med tillfälliga uppdrag. »Vi måste se till att de som levererar uppdrag inte utnyttjas« säger professorn Robin Teigland till Ekot.
En ny arbetsmarknad håller på att växa fram där allt fler blir frilansare och arbetar med tillfälliga uppdrag – den så kallade gig-ekonomin. Och digitala plattformar som knyter ihop arbetstagare med uppdrag, exempelvis taxitjänsten Uber, driver på utvecklingen.
Men utvecklingen för konsekvenser för arbetstagarnas villkor. Det säger Robin Teigland, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, till Ekot. Hon menar att gränsen mellan anställd och frilansare håller på att suddas ut.
– När man levererar en tjänst till en plattform har man inte lika mycket kontroll över sin arbetstid och sina villkor som en vanlig frilansare. Och det finns en risk att företag utnyttjar detta, säger hon.
Hon säger vidare att risken är stor att plattformstjänster får monopolställning, liksom Uber, vilket gör att de som levererar uppdraget har väldigt liten förhandlingsmakt.
Enligt Teigland finns inga siffror över gig-ekonomin i Sverige eftersom det är svårt att mäta. Men enligt en forskningsrapport från i våras är 15 procent av arbetskraften i USA involverade i gig-ekonomin.
– Detta är en möjlighet för samhället att växa och skapa jobb. Men vi måste se till att de som levererar uppdrag inte utnyttjas.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.