Europaparlamentsvalet blev inte ett provval och en temperaturmätare inför nästa års riksdagsval. Socialdemokraterna och Moderaterna fick katastrofdåliga siffror i går och ligger kvar på samma nivå som vid valet till Europaparlamentet 2004. Varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin kan alltså använda resultatet för att slå i huvudet på sin motståndare inför den avgörande striden i september 2010.

Det är anmärkningsvärt att båda partiledarna i gårdagens valvaka i SVT hävdade att de inte alls var några förlorare. Reinfeldt hänvisade till att alliansen i stort gick framåt, Sahlin menade att det går "rödgröna vindar" genom Europa, vilket inte stämmer.

Enligt en prognos över hur mandaten kommer att fördelas mellan de olika politiska grupperna i parlamentet ökar den euroskeptiska högergruppen och den högerextrema gruppen medan socialistgruppen minskar. Den konservativa gruppen, som förblir den största i parlamentet, och den gröna gruppen ökar också, samtidigt som den liberala gruppen minskar radikalt.

Gröna vindar kan man möjligtvis tala om, men tendensen är tydlig: väljarna röstar nationalistiskt och föredrar de politiska alternativ som vill se mindre av EU och mer av nationalstaten. Det är bara att beklaga, men ett väntat resultat av hur de inhemska politiska partierna använder EU som slagpåse när det finns poänger att vinna på hemmaplan och sällan talar om EU som en politisk idé att utveckla.

I Sverige har väljarna för första gången till skillnad från övriga kontinenten straffat de partier som har haft en nationalistisk syn på EU och gett sitt förtroende till mer tydligt EU-positiva partier. Förhoppningsvis ändrar gårdagens valresultat karaktären på den svenska debatten om unionen och vad den kan bli på längre sikt.

Den stora skrällen i det svenska valresultatet är förstås att Piratpartiet får sju procent och därmed ett (1) mandat i Europaparlamentet. Tack vare det resultatet hölls främlingsfientliga Sverigedemokraterna med nöd och näppe utanför parlamentet – 14 procent av SD:s potentiella väljare röstade på PP. Det återstår att se vilken partigrupp piratpartisterna ansluter sig till och vilken politik de därmed stöder i parlamentet i frågor som inte rör integritet och fildelning. Och även om det är glädjande att SD inte får några avgörande valframgångar på hemmaplan har många av deras broderpartier på kontinenten gått fram.

Gårdagens val är ett tungt bakslag för EU:s institutioner. Valdeltagandet landade på 43 procent i hela EU, vilket är en tillbakagång. Uppförsbacken är lång för att förankra unionen hos dess medborgare. Det är läge att tala om en europeisk identitetskris.