Foto: flickr.com/Steven Depolo
Foto: flickr.com/Steven Depolo

Regeringen vill att meddelarskyddet även ska gälla privatanställda. »Jättebra, men skyddet borde också omfatta exempelvis busschaufförer«, säger Lise Donovan, chefsjurist på TCO.

Regeringen vill utöka meddelarskyddet så att det även omfattar privat driven verksamhet inom vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad.

Förslaget bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet och innebär att anställda får berätta för journalister om missförhållanden och att arbetsgivaren inte får efterforska vem som har läckt.

– Detta är jättebra eftersom privatanställda helt saknar skydd i dag. Men vi tycker att all privat verksamhet som är offentligt finansierad borde omfattas av meddelarskyddet. Som förslaget ser ut nu gäller skyddet inte för exempelvis busschaufförer, säger Lise Donovan, chefsjurist på TCO.

Arbetsgivarorganisationen Almega är dock kritiska till lagförslaget.

Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega, anser att det räcker med lagen om stärkt skydd för visselblåsare – som omfattar anställda i både privat och offentlig sektor – som börjar gälla från och med årsskiftet.

I lagen föreslås visserligen att arbetstagare som utsätts för repressalier efter att ha larmat ska ha rätt till skadestånd.

Men skyddet gäller bara om arbetstagaren larmar om allvarliga missförhållanden, det vill säga brott som kan ge fängelse som exempelvis korruption. Dessutom måste arbetstagaren först prata med sin arbetsgivare om missförhållandet innan man får vända sig till en journalist.

– Gör arbetstagaren en missbedömning har man inget skydd enligt lagen. Och vet man ju kanske först i efterhand, säger Lise Donovan.

Almega menar också att det finns en risk att företagshemligheter röjs om meddelarskyddet även kommer att gälla anställda inom privatdriven offentlig verksamhet.

– Man ska inte överdriva den risken. Företagshemligheter i allmänhet, till exempel kundregister har knappast något nyhetsvärde och sådant som skulle kunna ha det känner oftast bara företagsledningen till, och de omfattas inte av detta förslag, säger Lise Donovan.