Kollektivavtal ska respekteras även för utstationerad arbetskraft. EU måste kunna garantera medborgarnas grundläggande fackliga fri- och rättigheter, skriver EU-parlamentarikern.
EU är mer ifrågasatt än på länge. Flyktingkris, ekonomisk oro och nu senast Brexit. Ska fler våga tro på ett europeiskt projekt måste det ske något radikalt på de områden där EU faktiskt skulle kunna göra skillnad.
Denna vecka röstar Europaparlamentet om det som brukar kallas social dumpning – det vill säga utnyttjandet av arbetstagare från andra länder. De får ofta sämre löner och arbetsvillkor än de som gäller i landet i övrigt; slavkontrakt, orimliga arbetstider, bristfällig eller obefintlig skyddsutrustning och andra undermåliga arbetsförhållanden.
Från högerhåll hör vi att det är EU:s sociala ambitioner som krav på just arbetstider, arbetsmiljö, löner som är problemet. Själv har jag svårt att se hur britter eller svenskar eller belgare skulle sitta runt sina matbord och resonera om att Europa är alltför »socialt«, att försöken att komma åt lönedumpning och arbetsmiljörisker skulle vara för ambitiösa.
Det är inte ett överflöd av sociala rättigheter och trygghet som får människor att vända sig mot de ekonomiska och politiska eliterna. Inom exempelvis transport- och byggsektorn råder det allt oftare groteska villkor som sprider sig till en rad andra områden.
Därför kommer vi svenska socialdemokrater att rösta för det hett diskuterade förslaget mot social dumpning vid Europaparlamentets session i Strasbourg denna vecka.
Vi kräver lika lön för lika arbete på samma plats. Orättvis konkurrens ska inte vara möjlig. Kollektivavtal ska respekteras även för utstationerad arbetskraft.
Det gränsöverskridande samarbetet för att förhindra socialt bedrägeri, falskt egenföretagande och odeklarerat arbete måste stärkas. Skattebedrägerier och skatteundandragande måste bekämpas. Och – självklart – medborgarnas grundläggande fackliga fri- och rättigheter måste garanteras.
Vi menar att EU ska vara en motvikt till globaliseringens negativa effekter. EU kan och ska inte göra allt när det gäller den sociala politiken. Det är därför fördragets sociala omfattning är begränsad. Men den sociala politik som EU faktiskt har ansvar för, den måste fungera bättre än den gör i dag om EU ska kunna vara den motvikt vi önskar.
Marita Ulvskog (S), EU-parlamentariker
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.