Ett bråk har blossat upp inom Liberalerna och tunga partister kräver Birgitta Ohlssons avgång. »Lite konstigt eftersom det är hon som håller partilinjen och Björklund som avviker från den«, säger statsvetaren Magnus Hagevi.
Det har blåst upp till storm inom Liberalerna om huruvida riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson bör lämna partiledningen eller ej. Bråket startade efter att Birgitta Ohlsson kritiserade partiledaren Jan Björklunds uttalande för några dagar sedan om att regeringen bör bjuda in SD till blocköverskridande samtal. Dessutom har hon sagt att hon inte ställer sig bakom förslaget att sätta stopp för religiösa friskolor.
– Jag tycker att man ska välja om man ska vara med och leda partiet eller om man vill vara en fri debattör. Nu har hon valt att vara en fri debattör. Då tycker jag att det är rimligt att hon lämnar vår partiledning, sa Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm som också sitter med i partistyrelsen till Ekot på måndagsmorgonen.
Under måndagen har flera tunga liberaler, exempelvis EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, försvarat Birgitta Ohlsson.
Även ungdomsförbundet har gett henne sitt stöd.
»Liberala ungdomsförbundet tycker det är sorgligt att en person som har så mycket stöd i partiet angrips offentligt. Att partiet har högt i tak också i viktiga värderingsfrågor är ett sundhetstecken, ingenting som ska tystas ned«, skriver Luf-ordföranden Joar Forsell i ett pressmeddelande.
– Egentligen är det lite småkonstigt att begära avgång av någon som håller partilinjen. Det är Liberalernas politik fram tills för några dagar sedan som Birgitta Ohlsson står för i det här fallet. Omorienteringen kommer ju från Björklunds sida, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitet.
Att Jan Björklunds utspel kommer nu är dock ingen slump, menar han. Dels med tanke på partiets låga opinionssiffror och dels på grund av den framväxande konfliktdimensionen mellan libertära och auktoritära värderingar, den så kallade GAL-TAN-skalan.
– Den förändring som finns i partilandskapet går i auktoritär riktning, regeringen har bytt politik, likaså Moderaterna och KD medan Centerpartiet står kvar vid en mer libertär ståndpunkt. Och där i mitten någonstans står Liberalerna och frågar sig vilken väg man ska gå.
Huruvida bråket är början på en ny partiledarstrid mellan Jan Björklund och Brigitta Ohlsson är svårt att svara på, säger Magnus Hagevi.
– Birgitta Ohlsson har inte haft den position att hon på allvar har kunnat utmana Jan Björklund. Vi får se om den här konflikten ändrar på det.
Att bråka öppet är dock ingen vinnande strategi – åtminstone inte ur väljarsynpunkt.
– Partisplittring är alltid dåligt. Väljarna vet inte vilken falang man röstar på. Då går man hellre till partier som man vet vad de tycker. Men visst, Liberalerna är ett ganska anonymt parti som nu hamnar på näthinnan. Men den positiva effekten är antagligen kortsiktig.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.