Att sätta in fler poliser för att förhindra bilbränder är nödvändigt. Men det viktigaste kommer alltid att vara arbetet för att skapa ett jämlikt samhälle.
I Malmö brann och förstördes 32 bilar förra helgen, totalt sett har det redan brunnit lika många bilar nu som under rekordåret 2009, skriver Sydsvenskan.
I Västerås är bilbränder vardag, staden toppade statistiken förra året och i ett Studio Ett-reportage från stadsdelen Bäckby vittnar boende om att man konstant är rädd för att något ska hända, och efter klockan 18 drar man sig för att gå ut.
Det har rapporterats om bilbränder flera gånger i veckan, ibland dagligen, under lång tid nu. Det har också flitigt analyserats och debatterats vad som ligger bakom bränderna och hur man ska kunna bryta dem.
I Studio Ett möts också inrikesminister Anders Ygeman (S) och Liberalernas Roger Haddad i en debatt, som blir ett samtal där de är rörande överens om att det krävs ett batteri av åtgärder för att få bukt med bränderna och kriminaliteten. Och visst har de, såväl som de drabbade i de utsatta bostadsområdena som intervjuas, rätt i att det behövs mer polisnärvaro i lokalsamhällena, och att kameraövervakning på allmänna platser, på till exempel torg och parkeringsplatser, är en trygghetsskapande åtgärd.
Det kommer inte på långa vägar att få bort problemen, men dessa åtgärder behövs också.
»Folk är arga, det är polisens fel för att det brinner här«, hörs en röst från radioreportaget. Det köper inte Anders Ygeman, och det gör han helt rätt i. Söker man förklaringar till bilbränderna är de många: försäkringsbedrägerier, tristess, alienation, samhällshat och vedergällning från kriminella som reagerar på polisingripanden.
Anders Ygeman och Roger Haddad menar, och har rätt, när de säger att det måste synas att samhället i stort inte övergett det lilla lokala samhället. Offentliga såväl som privata aktörer måste bidra till att levandegöra bostadsområden. Roger Haddad menar till och med att det borde åläggas kommunerna i kommunallagen att jobba brottsförebyggande. Det är intressant, men vad är att agera brottsförebyggande i praktiken?
Många fler lokalt förankrade poliser är en sak. Effektivare lagföringsprocesser en annan. Hög polisnärvaro och gripanden av starkt lokalförankrade kriminella har visat sig ha effekt. Om polisnärvaron stör så pass att man bränner en bil, sätt in fler poliser, inte färre.
Men det viktigaste kommer alltid att vara arbetet för att skapa ett jämlikt samhälle, ett samhälle med en bra skola, arbetstillfällen för unga och vuxna, skäliga löner man kan försörja sin familj med, och ett aktivt och levande lokalsamhälle, där man har närhet till myndigheter, till vårdcentraler och meningsfulla fritidslokaler.
Detta är brottsförebyggande arbete om något och varenda budget som läggs fram bör ha detta i åtanke. Det får inte bli en debatt som handlar om hårda tag vs mjuka tag. Alla gemensamma krafter behövs. Man måste kunna vara trygg där man bor, var man än bor. Och ja, man måste kunna vistas utomhus efter klockan 18. Så enkelt är det bara.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.