Offentlighetsprincipen ska även gälla privata välfärdsföretag, föreslår regeringens utredare Sigurd Heuman. »Därmed kan allmänheten bedöma om pengarna används på ett bra sätt eller inte«.
Efter valet 2014 gjorde regeringen och Vänsterpartiet upp om att begränsa vinsterna i välfärden. Enligt överenskommelsen är partierna också ense om att offentlighetsprincipen ska gälla all offentlig finansierad välfärd – även den som utförs av privata företag.
Och på måndagen la regeringens utredare fram sitt förslag där man också föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla fullt ut även för privata företag inom skola, vård och omsorg från och med år 2019.
– Det innebär att även privata aktörer blir skyldiga att lämna ut allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda. Därmed kan allmänheten se hur pengarna används och också bedöma om pengarna används på ett bra sätt eller inte, säger utredaren Sigurd Heuman.
Syftet med offentlighetsprincipen är just att ge allmänheten möjlighet att kontrollera hur de offentliga resurserna används. Men i takt med att de privata aktörerna inom välfärdssektorn blivit allt fler, har också möjligheten till insyn minskat.
– I dag kan privata aktörer vägra att lämna ut information, till exempel information om hur många som är i tjänst dygnet runt, vad maten kostar och så vidare.
Enligt Sigurd Heuman har också en del intresseorganisationer motsatt sig förslaget.
– Ja, det kan man lugnt säga. Alla branschföreträdare har varit negativa. De menar att de myndigheter som ger tillstånd till privata aktörer och utför tillsyn av dessa gör att det redan finns insyn i verksamheterna. De pekar också på att det innebär att administrativ börda för framför allt mindre företag. Och visst, det kan tillkomma en sådan. Men offentlighetsprincipen är så viktig så det är en kostnad man får ta.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.