Röda Korset riktar skarp kritik mot EU-kommissionens förslag till gemensamt asylsystem. Och risken är att bestämmelserna i slutändan blir ännu mer restriktiva, menar forskaren Peo Hansen.
EU-kommissionens förslag till ett gemensamt asylsystem inom unionen måste omprövas. Det skriver Melker Måbeck, tillförordnad generalsekreterare för Röda Korset i en debattartikel på fredagen.
Måbeck riktar bland annat skarp kritik mot att förslaget gör det omöjligt för medlemsländerna att ge flyktingar permanenta uppehållstillstånd. Därmed kommer Sverige inte kunna återgå till en mer generöst flyktingmottagande.
Kritiken gäller också EU-kommissionens förslag på en gemensam lista över »säkra länder«. Något som innebär att den individuella prövningen åsidosätts, skriver Röda Korset.
Hur det slutgiltiga bestämmelserna kommer se ut är ännu inte klart eftersom förslaget först måste beslutas gemensamt av Europaparlamentet och ministerrådet.
Men enligt Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, finns en risk att förslaget i slutändan blir ännu hårdare.
– Det finns inget stöd bland medlemsländerna för en mer human flyktingpolitik där man bygger ut kapaciteten för mottagande inom hela EU, vilket är det absolut viktigaste i nuläget. Men så fort det handlar om mer restriktiva åtgärder finns en konsensus, säger han.
Men, menar Peo Hansen, det kan också bli så att förslaget hamnar i byrålådan eftersom det finns ett starkt motstånd i flera länder mot att fördela flyktingarna mellan EU-länderna, särskilt inom Visegradgruppen (Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien).
Peo Hansen pekar också på problemet med bristen på demokrati när EU fattar överstatliga beslut.
– I en parlamentarisk demokrati kan ju ett val ändra på politiken. Men när man lagstiftar överstatligt kan inte ett regeringsskifte i ett land inte ens ändra på den nationella lagstiftningen. Om en framtida svensk regering vill ha en generösare flyktingpolitik måste man få ett godkännande från de andra medlemsländerna. Det är ett jätteproblem ur demokratisk synvinkel.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.