Det växande antalet hyrläkare riskerar att leda till felbehandlingar och missade provsvar, skriver IVO i ny rapport. »Jag anser inte att det är patientsäkert på något vis«, säger en verksamhetschef.
Det råder inga tvivel om att landstingens beroende av bemanningsföretag påverkar primärvårdens vårdkvalitet. Det slår Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fast i en ny rapport efter att ha gjort inspektioner vid 21 vårdcentraler i sju landsting. Det visade sig att alla landsting använder sig regelbundet av hyrläkare och vissa vårdcentraler drivs huvudsakligen med hyrläkare.
Att användandet av hyrläkare är så omfattande innebär flera risker, skriver IVO. Exempelvis innebär den höga personalomsättningen att kontinuiteten försämras vilket gör att patienter riskerar att hamna mellan stolarna.
Ur patienters perspektiv kan det vara besvärligt att gång på gång behöva berätta sin sjukdomshistoria för nya läkare. Och om hyrläkarna inte stannar särskilt läneg på vårdcentralen, har de heller ingen möjlighet att följa upp behandlingen. Risken att missa remisser och provsvar är också högre när personalomsättningen är stor.
Bristen på fasta läkare gör också att övrig personal får ett utökat ansvarsområde och stressig arbetssituation, vilket kan leda till att hyrläkare inte får den introduktion som krävs för ett patientsäkert arbete.
– Jag anser inte att det är patientsäkert på något vis. Jag har nu i efterhand fått ta emot patienter som hyrläkare behandlat. Det krävs ett mycket stort arbete med att ta tillbaka patienter för att reda ut vad som är planerat för patienten, säger en verksamhetschef på en vårdcentral med bara två fasta läkare i en intervju med IVO.
Här kan du läsa Dagens Arena granskning av hyrläkarbranschen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.