Besöksindustrin är i varje fall vinnare när Sverige blir ordförandeland i EU. Det blir åtskilliga tiotusentals övernattningar på svenska hotell de närmaste sex månaderna. För att inte tala om alla restaurangnotor och konferensbesök.
Den stora inrikespolitiska frågan är om Fredrik Reinfeldt kan dra politisk nytta av ordförandeskapet, på samma sätt som Göran Persson blev ordförande Persson med svenska folket och sedan vann valet 2002. Avgörs maktfrågan i svensk politik ännu en gång av ett ordförandeskap i EU? Mycket möjligt. Fredrik Reinfeldt seglar redan på en räkmacka i medierna medan Mona Sahlin-bashingen bara fortsätter. Efter det tjeckiska debaclet är det också svårt att misslyckas helt och hållet.
Det finns förvisso likheter med då och nu. Svensk politik står i dag och väger mellan vänster och höger. EU-ordförandeskapet kan ge politisk goodwill och självförtroende. Och precis som för åtta år sedan spelar klimatfrågan en viktig roll. 2001 räddades Kyotoavtalet tack vare ett aktiv agerande från den svenska regeringen. I december 2009 genomförs den stora klimatkonferensen i Köpenhamn, ett ödesmättat politiskt möte som bara inte får misslyckas.
Men det finns också betydande skillnader. I början av 2000-talet pekade kurvorna uppåt i ekonomin. Nu är världsekonomin inne i den värsta ekonomiska krisen i mannaminne. Vilket lämnar föga utrymme för politiskt handlande. Den borgerliga regeringen ligger emellertid politiskt i fas med den borgerliga koalition som styr i EU-länderna. Den förordar försiktighet och varnar för stimulanser av ekonomin. Lösningen är smärre korrigeringar i det finansiella systemet och fortsatt utbudspolitik på arbetsmarknaden, trots att efterfrågan är problemet för dagen. Och de ekonomiska kalkylerna är extremt osäkra.
Göran Persson hade rent konstitutionellt en lättare uppgift. EU hade då 15 medlemsländer men består i dag av 27 länder. EU är i dag ett mer svårstyrt pastorat än tidigare. Fredrik Reinfeldt inleder dessutom sitt ordförandeskap enligt Nicefördragets regelverk, men om Irland röstar ja senare i höst träder den nya konstitutionen i kraft. Samtidigt ska kommissionens ordförande José Manuel Barroso erkännas av Europaparlamentet, liksom hela den nya kommissionen. Alla dessa procedurer och osäkerheter riskerar att fokusera på formalia snarare än på politik. Det europeiska projektet ligger i stöpsleven denna höst.
Men det är sakfrågorna som avgör till syvende og sidst. Göran Persson förde slutförhandlingarna om utvidgningen i hamn, vilket formade bilden och eftermälet. Men han hade också en tydlig agenda och en klar prioritering. Reinfeldt har kritiserats för att sakna en tydlig målsättning med sitt ordförandeskap. Det räcker inte med ett så kallat "lyssnade ledarskap" när maktspelet drar igång. Om det blir en överenskommelse i Köpenhamn och den nya konstitutionen träder i kraft kan Reinfeldt bli en svårslagen statsministerkandidat nästa år. Det paradoxala är att det i så fall hänger mer på andra än på honom själv.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.