En ny prognos visar att sjuktalen snart vänder nedåt. Hårdare bedömningar och ny tuffare praxis hör till förklaringarna. LO varnar för icke likvärdig behandling och bristande rättssäkerhet.
De höga sjuktalen är på väg att vända nedåt, visar Försäkringskassans nya prognos.
– Det här är ett jättetydligt besked på att regeringens politik fungerar väldigt väl. Förra året var Försäkringskassans prognos att vi skulle ha ett sjuktal på 12,4 2020, nu är det 9,9. Det är ett tydligt besked om att regeringens åtgärdspaket fungerar, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till TT.
Den senaste månaden har vi nåtts av rapporter om att allt fler får indragen sjukpenning och antalet som går miste om sjukpenninggrundande inkomst har skjutit i höjden. Och i november riskerar tusentals personer att bli av med sin ersättning när Försäkringskassan skärper reglerna ytterligare.
Försäkringskassans prognos visar att den nedåtgående trenden till stor del beror på att avslagen har ökat från 2 till 4 procent och en allt större del av sjukfallen avslutas under det första året. Detta förklaras i sin tur av »förstärkt kvalitetsarbete med fler och bättre bedömningar inom rehabiliteringskedjan«. Men att regelverket stramas åt utan att det skett någon förändring i lagen är problematiskt, varnade LO-utredaren Kjell Rautio för i samband med att rapporterna om skärpta regler började trilla in.
– De sjuka riskerar då att inte få en likvärdig behandling, det vill säga att det beror på vilken handläggare du får om du blir beviljad ersättning för nedsatt arbetsförmåga, sa han till Dagens Arena.
LO har tidigare varit oroliga för effekterna av regeringens siffermål för sjukpenningen och nybeviljade sjuk- och aktivitetsersättningar.
– Det finns stora risker med att sätta upp sådana här mål. Det finns en risk att Försäkringskassan blir tuffare i sin bedömning och att sjuka människor slängs ut, sa LO:s dåvarande vice ordförande Tobias Baudin till Blekinge läns tidning.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.