Läkare sjukskriver män längre än kvinnor för samma åkomma. »Oroande att det är en så systematisk skillnad«, säger Ola Leijon, Inspektionen för socialförsäkringen.
Män sjukskrivs i genomsnitt 2,8 dagar längre än kvinnor i det första läkarintyget, visar en studie från Inspektionen för socialförsäkringen som har granskat närmare 700 000 läkarintyg som ligger till grund för sjukskrivning och sjukpenning.
Och könsskillnaderna ökar ytterligare för de som blir sjukskrivna igen. Studien visar att män sjukskrivs i genomsnitt i ytterligare 1,8 dagar längre i det andra läkarintyget.
Könsskillnaderna finns bland de flesta diagnoser som myndigheten har studerat, exempelvis stroke, depressioner och lunginflammation.
– Det som är lite oroande är att läkare systematiskt utfärdar kortare intyg för kvinnor. Konsekvenser blir att kvinnor måste gå tillbaka till läkaren tidigare än män om de ska förlänga sin sjukskrivning, säger Ola Leijon, tillförordnad chef på enheten för sjukförmåner.
Varför läkare konsekvent sjukskriver män längre vet man inte.
– En hypotes är att män som grupp söker vård senare än kvinnor, vilket skulle kunna innebär att de är sjukare och har mer långvariga symptom. Det skulle också kunna vara så att läkare tänker att sjuktalen för kvinnor reda är så höga och därför utfärdar kortare intyg för kvinnor.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.